Četvrtak , 30 svibnja 2024

Dva brata pijačni štand u Tuzli zamijenili uređivanjem dvorišta: ‘Građani nas zovu svaki dan, zadovoljni smo’ (FOTO+VIDEO)

Dolaskom pandemije korona virusa, mnogi radnici ostali su bez posla, odnosno, bez osnovnih primanja da bi prehranili svoju porodicu za tekući mjesec.

Ipak, priča dvojice Tuzlaka, braći blizancima koji su u u nedostatku posla uzrokovanog vanrednom situacijom odlučili, kako se u našem narodu kaže, ‘ustati za nafakom’, pozitivan je primjer kako se i u teškim trenucima prilika za novim poduzetništvom može ostvariti.

Naime, Sanel i Saudin Mehidić, braća iz Tuzle, svoj štand na Gradskoj pijaci bili su primorani zatvoriti nakon donesenih mjera Federalnog kriznog štaba kojim se zabranjuje rad, u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

Sama činjenica da su kao porodični ljudi, ostali uskraćeni za finansijska sredstava od onoga što su do prije nekoliko sedmica radili, ponukalo ih je da svoje vrijeme i energiju usmjere u pravcu pokretanja novog biznisa koji bi im olakšao situaciju u kojoj se nalaze.

Svoj štand na kojem su se prodavali alati, trimeri, kosilice i ostala oprema, zamijenili su zaraslim vikendicama, dvorištima koje je čekalo košenje, i sva ona uređenja zelenih površina koja su vlasnicima bila neophodna da bi sa porodicama provodili ugodne trenutke.

Kako za Tuzlanski.ba Sanel i Saudin navode, ono što su od opreme imali jesu dva trimera i dvije kosilice, ali koristili su ih isključivo za vlastite potrebe. Kako bi se za ono čime se bave pročulo, i kako bi građani bili informisani, odlučili su iskoristiti kapacitet društvenih mreža, te svoje aktivnosti podijelili, nakon čega su počeli zvati i prvi klijenti, a zatim su pokrenuli i Facebook stranicu Uređivanje dvorišta, voćnjaka i vikendica TK.

“Građani nas zovu svakodnevno, a reakcije na društvenim mrežama su više nego odlične”, kazuje Saudin.

Kako ova dva vrijedna brata ističu, i kada pandemija prođe, kada se vrate na svoj štand koji im je prvobitni izvor zarade, nastaviti će sa aktivnošću u ovom polju, te biti na usluzi građanima.

U Tuzlu došli sa 12 godina

“Ratne okolnosti natjerale su nas da ostavimo svoje ognjište, tako smo sa ocem, majkom i sestrom, bez ičega uputili za Tuzlu, gdje evo i danas živimo. Upravo takve, teške životne prilike koje smo osjetili na svojoj koži, nisu nam dale da se u životu ikada predamo, nego da se borimo za svoju porodicu”, riječi su Saudina.

Kako ističe, bilo je trenutaka kada se u kući nije imalo dovoljno hrane, ali opet trudom i poštenim radom ostvarili su  uslove za normalan život.

Na kraju, Sanel i Saudin poručuju svim mladim ljudima da ustraju na svojim idejama, bez obzira kako to izgleda drugima. Također da ne potpadaju pod uticaj lošeg društva koje nameće nemoral, nego da se posvete korisnom radu, društvu i sebi. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Nepoznate osobe išarale turbe “Sedam braće” u Sarajevu, policija na terenu (FOTO)

Vandali su jutros u naselju Bistrik u Sarajevu išarali turbe “Sedam braće”, prenosi Klix.ba. Kako …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.