Utorak , 28 svibnja 2024

Ako je ovo prva stvar koju napravite svako jutro, trebali biste se javiti ljekaru

Odgađate li alarm ujutro, medicinski stručnjaci sugerišuu da nešto drugo možda nije u redu s vama, piše Index.hr.

Prema nedavnom izvještaju klinike za istraživanje poremećaja spavanja u Clevelandu, ako osjećate potrebu da posegnete za odgodom alarma nakon dobro prospavane noći, vrijeme je da posjetite svog ljekara.

Izvještaj naglašava da nisu sva spavanja jednaka te da način na koji završava noćni san može biti indikator općenitog blagostanja. Istraživanje sugerira da odgoda alarma remeti REM fazu sna odnosno restorativno stanje sna, kazala je doktorica Reena Mehra, direktorica clevelandske klinike.

Zašto je to bitno?

Svake noći prolazimo kroz dvije osnovne vrste spavanja, REM (Rapid Eye Movement) i ne-REM spavanje. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM spavanje kao kretanje kroz tri faze:

Faza 1: Kada prelazite iz budnosti u san

Faza 2: Kada uđete u lagani san

Faza 3: Kada uđete u najdublju razinu sna za najdulje razdoblje

Zbog faze 3 ujutro se osjećate potpuno osvježeno, prenosi MSN.com.

S druge strane, REM faza nastupi oko 90 minuta nakon što zaspite. “Oči vam se brzo pomiču s jedne na drugu stranu iza zatvorenih kapaka”, objašnjavaju stručnjaci s instituta.

“Vaše disanje postaje brže i nepravilno, a puls i krvni pritisak povećavaju se gotovo do nivoa buđenja. Većina vašeg sanjanja događa se tokom REM spavanja, iako se neka mogu dogoditi i u ne-REM spavanju. Mišići ruku i nogu postaju privremeno paralizirani, što vas sprečava da ostvarite svoje snove.”

Tu dolazi do problema s odgađanjem alarma – tokom ulaska i izlaska iz REM faze sna. Uz već povišen nivo budnosti, narušavanje ovog sna alarmom u intervalima od 10 minuta može prouzročiti fight or flight reakciju, povisiti krvni pritisak i otkucaje srca, dok je interval prekratak da omogući miran san.

Kako upozorava britanska Nacionalna zdravstvena služba, nedovoljno miran san s vremenom može pridonijeti debljanju, kardiovaskularnim bolestima, visokom krvnom pritisku, oslabljenom imunološkom sistemu i dijabetesu.

“Pripazite da imate sedam do osam sati kvalitetnog sna”, kaže Mehra. “A ako se to dogodi, a neko i dalje osjeća potrebu da odgodi taj alarm, onda bi vjerovatno trebao posjetiti svog ljekara kako bi se uvjerio da nema dijagnosticiranog poremećaja spavanja koji bi mogao pridonijeti potrebi za odgađanjem alarma.” (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.