Subota , 13 srpnja 2024

Amor Mašović: “Djecu koju su ubili Škorpioni pronašli smo u vrećama iz 2000. godine”

Amor Mašović, državni zastupnik i dugogodišnji član kolegija Instituta za nestale u BiH rekao je da politički vrh Republike Srpske i oni koji su učestvovali u ratu moraju podijeliti informacije gdje se nalaze masovne grobnice svih onih koji se i danas vode kao nestali, a koji su ubijeni u genocidu.

Kaže kako je dobro što se iz godine u godinu ukopava manji broj žrtava što ukazuje da je veliki broj ubijenih u genocidu našao svoj smiraj u Potočarima. Ono što nije uredu, kaže Mašović, da još uvijek ima onih za kojima se traga i da majke i roditelji nisu pronašli najmilije.

“Problem je isto da su i oni koju ukopani u Potočarima ukopani kao nekompletni skeleti i djelići njihovi, jer su prekopavani u više masovnih grobnica”, kaže Amor Mašović.

Dodao je kako im je u nastojanju da indentifikuje ekshumirane dijelove žrtava i nova laboratorija u Den Hagu koja može identificirati žrtve ako se na analizu pošalje krv i daljnje rodbine što ranije nije bio slučaj.

“Na taj način neki skeletni ostaci koju su ekshumirani prije deceniju danas dobijaju svoja imena i prezimena”, kaže Mašović.

Kaže kako im posao u pronalasku masovnih grobnica pravi i to što se godinama nakon rata masovne grobnice prekopavanju i kriju se tragovi genocida.

“Činjenica je da mi na teritorijama za koje raspolažemo vjerodostojnim informacijama nismo našli grobnice što dokazuje da se one i danas premještaju. Pripadnici Škorpiona koje su vodili ratni zločinci Simatovića i Stanišić, a  koji su strijeljali šest mladića kod Trnova su pronađeni na Rogoju u sekundarnoj grobnici. Njihove kosti su pronađene u reklamnim vrećama s datumom proizvodnje 2000. godine. To je organizovano, jer to nisu uradili mještani i neko je to organizirano radio. Činjenica da ne možete naći grobnice, iako imamo pouzdane informacije gdje se nalaze, govori da se izmještaju na druga mjesta”, rekao j i pozvao politički vrh RS-a, obavještajne službe, učesnike rata da podijele te informacije na aplikacije ili anonimne broje istakavši da je to teško očekivati jer predsjednik RS negira i psuje genocid.

Snimak ubistva Srebreničana u Trnovu obišao je svijet, a izuzetno uznemirujući sadržaj na kome se vidi kako vojnici mučki ubijaju nedužne mladiće možete pogledati ovdje.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.