Četvrtak , 13 lipnja 2024

Hiljade učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo u Potočare: Pogledajte emotivnu povorku (FOTO+VIDEO)

Više od četiri hiljade učesnika koji su prije tri dana krenuli iz Nezuka, mučnim putem koji je mnogima bio put spasa, stiglo je u poslijepodnevnim satima u Potočare.

Putem koji je te 1995. godine bio natopljen krvlju nedužnih Bošnjaka, za neke je bio i put spasa, a u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici ove godine je njime koračalo blizu četiri hiljade.

Oni su za skoro tri dana prešli trasu u dužini većoj od nekih 100 kilometara, a danas su stigli i do svog odredišta – Potočara, gdje će sutra biti ukopano i na vječni počinak ispraćeno 30 žrtava genocida u Srebrenici.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Riječ je o jednoj od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

I putem Marša mira pokušava se promicati istina o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci, posebno oni koji su pogubljeni u srebreničkom genocidu.

Učesnici marša sutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.