Subota , 25 svibnja 2024

Anketa: Hoće li film Jasmile Žbanić ‘Quo vadis, Aida?’ večeras osvojiti Oscara?

Ovogodišnja 93. ceremonija dodjela prestižne filmske nagrade Oscara bit će održana večeras u Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ceremonija dodjele Ocara bit će održana u dvorani Dolby u Los Angelesu, dva mjeseca kasnije nego što je prethodno planirano. Događaj će se održati uz poštivanje socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.

Film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film tematizira genocid u Srebrenici. Film ”Quo Vadis, Aida?” već je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, a bh. publika se nada još jednom Oscaru.

 

Hoće li film ‘Quo vadis, Aida?’ dobiti Oscara?

Da
Ne
Created with Quiz Maker

U koprodukciji je učestvovalo osam država: Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Francuska, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija i Turska. Ovo je prvi igrani film koji se bavi genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine kada je tokom tri dana ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca. Bili su bosanski muslimani koji su se sklonili u sigurnu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u istočnoj Bosni. Iz ovog razloga je “Quo Vadis, Aida?” izuzetno važan film kako za Jasmilu Žbanić tako i za našu državu.

Večeras će Televizija Bosne i Hercegovine (BHT1) emitovati prijenos dodjele Oscara, a specijalni program pod nazivom “Noć Oscara” počinje u 20:00 sati. Film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je dobio Oscara 2002. godine, će biti emitovan u 20:30 sati.

Dešavanja sa crvenog tepiha će se početi prikazivati pola sata nakon ponoći, a dodjela će trajati od dva do pet sati ujutru.

Najviše nominacija ove godine ima film ”Mank“ autora Davida Finchera, koji je priča o Hermanu J. Mankiewiczu, jednom od najznačajnijih holivudskih scenarista tridesetih godina prošlog stoljeća.

Nominacije

Ovaj film prate ostvarenja ”The Farther“, ”Judas and the Black Messiah“, ”The Trial of the Chicago 7“, ”Nomadland“, ”Sound of Metal“ i ”Minari“, s po šest nominacija.

Od ukupno 23, ovo su neke od kategorija za ovogodišnju dodjelu Oscara:

U kategoriji za najbolji film nominovano je sedam naslova i to: “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Mank”, “Minari”, “Nomadland”, “Promising Young Woman”, “Sound of Metal” i “The Trial of the Chicago 7”.

U kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu nominovani su: Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma rainey’s Black Bottom), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank) i Steven Yeun (Minari).

U kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu za Oscara se utrkuju Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom JR (One Night in Miami) te Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah).

U kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu takmiče se Viola Davis (Ma rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pices of A Woman) i Frances McDormand (Nomadland) i Carey Mulligan (Promising Young Woman).

A u borbi za “Oscara” u kategoriji najbolje sporedne glumice nominovane su Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan), Glen Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Sefried (Mank) i Yuh-Jung Youn (Minari).

U kategoriji za najbolju režiju našli su se Thomas Vinterberg (Another Round), David Fincher (Mank), Le Isaac Chung (Minari), Chloe Zhao (Nomadland) i Emerald Fennel (Promising Young Woman).

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku našli su se “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija), “The Man Who Sold His Skin” (Tunis) i “Quo vadis, Aida?” (Bosna i Hercegovina).

Dodjela “Oscara” će biti emitovana na televiziji ABC, kao i u više od 225 zemalja i teritorija širom svijeta.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.