Subota , 25 svibnja 2024

Povodom mjeseca Ramazana: Tuzlak Imran Čokić predstavio ilahiju “Odazivam se i zovem Te” (VIDEO)

Povodom mubarek mjeseca posta, milosti i oprosta, mladi Tuzlak odlučio je premijerno prikazati svoju prvu ilahiju, čiji tekst potpisuje poznati autor ilahija i kasida Dževad Ibrahimović.

Imran je ovim povodom govorio za portal Hanuma.ba.

Na pitanje kako je došlo do nastanka ilahije, te otkuda ljubav prema ovoj vrsti duhovne muzike ističe kako je od malena bio odgajan u vjeri.

“Babo mi je vjerski službenik, te me od malih nogu vodio po koncertima, mevludima, raznim vjerskim manifestacijama, tako da sam zavolio duhovnu muziku. Odatle nekako proizilazi želja za učinjenim, pa eto i ostvarila se”, govori Imran.

Tekst ilahije potpisuje već poznato ime, Dževad Ibrahimović koji je autor brojnih ilahija i kasida drugih poznatih učača.

“Onaj ko prati duhovnu muziku, ne može da ne primjeti da se tu izdvaja jedan poseban insan, Dževad Ibrahimović, koji je napisao mnogo lijepoh tekstova, između ostalih i moj. Za muziku je zaslužan moj prijatelj Ishak Isabegović, momak pred kojim je, uz Božiju pomoć, svijetla stvaralačka karijera, a spot također prijatelj, i majstor fotografije, Aid Bektašagić.

Imrana  smo pitali zašto se odlučio da baš u mjesecu Ramazanu objavi svoju prvu ilahiju, te šta za njega predstavlja ovaj mubarek mjesec.

“Mi muslimani svaki dan trebamo živjeti i primjenjivati vjeru, u svakom pogledu, ali najodabraniji mjesec je mjesec Ramazana, mjesec ibadeta i oprosta. Želja i zamisao mi je bila našem narodu malo uljepšati ramazanske dane, u već čudnom i težem vremenu od prethodnih Ramazana”, kazuje nam Imran. Mjesec ibadeta, oprosta. Mjesec u kojem se najviše obilazimo, pazimo, pomažemo, spajamo. Porodični iftari i sehuri su neopisiv osjećaj. Svemu tome Ramazan daje posebnu čar.”

Na kraju razgovora, Imran je uputio ramazansku poruku čitaocima portala Hanuma.ba.

“Ramazan je dobra prilika za sve nas. Mjesec kada se čistomo od grijeha, i izlazimo jači i bolji iz njega. Zato činimo dobro, pomažimo, udjeljujmo sadaku, da sve to bude presudno u našim životima, a i pred Bogom Svevišnjim”, zaključio je Imran na kraju razgovora.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.