Subota , 13 srpnja 2024

Bošnjaci u turskom Karamurselu: Više od 140 godina čuvaju jezik, kulturu i običaje svojih predaka (VIDEO)

Više od 140 godina Bošnjaci u Karamurselu grčevito čuvaju jezik, kulturu i običaje svojih predaka.

Karamusel smješten na obalama Mramornog mora ime je dobio po osnivaču i prvom admiralu osmanske mornarice, a upravo ovdje 1323. godine formirano je prvo brodogradilište što će u narednim decenijama i stoljećima doprnijeti širenju carstva prema zapadu, prenosi Hanuma.ba.

Grad se nalazi između Istanbula i Burse i za razliku od ovih velikih gradskih centara riječ je o maloj, mirno oazi koja je konglomerat različitih nacija.

Upravo to je jedan od razloga zbog kojeg se ekipa BIR Televizije odmah po dolasku u ovom gradu osjećala kao kod kuće. Ubrzo su saznali kako 40 % od 60 hiljada stanovnika čine Bošnjaci. Tako da ne čudi da je baš Bošnjak prvi čovjek grada.

“Mi ovdje imamo značajan uticaj. Bošnjaci imaju uticaj u svim segmentima društva u Karamurselu, bilo da je riječ o ekonomskom, trgovačkom, političkom ili kulturnom polju”, ističe prvi čovjek grada Ismail Yildirim.

Na ulicama Karamusela primjetiti ćete mir i opuštenost, posebno ako dolazite iz Istanbulske užurbanosti i vreve. Mnogo se pazi na okoliš. Novogradnja je dozvoljena, ali u mjeri u kojoj ne narušava prirodnu ljepotu grada.

Cjelokupan prilog o Bošnjacima u Turskoj pogledajte u gore priloženom videu. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.