Subota , 25 svibnja 2024

Disciplina djece bez kazni: Evo kako lakše ‘doprijeti’ do njih

Djeca trebaju osjetiti prirodne posljedice svoga ponašanja, umjesto da ih kažnjavate. One trebaju biti razumljive djetetu, uz uvažavanje i poštivanje njihovih mogućnosti ovisno o dobi

Stručnjaci u zadnje vrijeme sve više ohrabruju roditelje da im dopuste da osjete prirodne posljedice svoga ponašanja, umjesto klasične kazne. Posljedice će ih puno pije naučiti korisnu lekciju, ako su povezane s ponašanjem, ako ih dožive uz uvažavanje njihovih stavova, te ako su razumne.

Na primjer, ako vaše dijete napravi nered s igračkama, posljedica toga jest da ih mora pospremiti, umjesto da mu zabranite da igra igrice na iPad-u, na primjer. Na taj način, posljedica je povezana s uzrokom, pa to dijete lakše može povezati.

Kad je u pitanju poštovanje, posljedice ne bi smjele biti takve da mogu posramiti, ili poniziti dijete. Naime, vaše dijete već se osjeća dovoljno loše zato što je napravilo nešto pogrešno, ističe dr. Jane Nelsen, autorica pravca u odgoju djece ‘Positive discipline’ re osnivačica portala na kojem promiče pozitivno discipliniranje djece.

– Pristup pozitivne discipline je svakako pristup kojeg lično podržavam i kojeg nastojim prenijeti roditeljima s kojima svakodnevno radim. Pozitivno discipliniranje, odnosno usmjeravanje ohrabruje dijete da razmisli prije nego reaguje, ono zahtjeva razmišljanje, planiranje i strpljenje. Naš cilj je da dijete nauči samo kontrolirati svoje ponašanje, a to uključuje našu pomoć u učenju o osjećajima, uzorcima i posljedicama te pomoć oko učenja vještina koje će mu pomoći da se nauči kontrolisati i samodisciplinovati – komentariše magistra psihologije Sanja Bijelić Gudelj, dječji i adolescentni psihoterapeut i stručna saradnica u Sirius – centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje.

Dodaje kako je upravo na primjeru vezano uz pospremanje igračaka jasno da je pozitivno disciplinovanje efikasniji pristup disciplinovanja te da  jedino na taj način dijete može razumjeti uzorke i posljedice svoga ponašanja.

Prava poruka koju šaljemo

– Naime, ukoliko dijete, na primjer, kaznimo zabranom gledanja crtića i mi pospremimo sobu umjesto njega, šta smo zapravo učinili? Oduzeli smo djetetu mogućnost učenja suočavanja sa posljedicama svojih djela, učenja koje ponašanje je poželjno, a koje nije, te prihvaćanja odgovornosti za svoje ponašanje – pojašnjava psihologinja. S druge strane, kada pustimo dijete da osjeti neugodne posljedice svojih djela, važno je da mi kao roditelji suosjećamo s djetetom i budemo uz njega, dodaje.

Tako i dr. Jane Nilsen upozorava kako posljedice moraju biti zadaci koji su u skladu s uzrastom djeteta i njegovim znanjem, tako da ih mogu lako savladati, pa je na roditeljima zapravo odgovornost da dobro odmjere takve situacije. Ujedno, po težini trebaju biti u skladu s greškom koju je dijete napravilo, a podrška roditelja u suočavanju s posljedicama je veoma važna. Ako je dijete nakon igre jako umorno, na primjer, pružite mu razumijevanje i ponudite da mu malo pomognete oko pospremanja igračaka, no ustrajte u tome da dio posla mora odraditi samo,
prenosi portal msn.

– Najvažniji preduvjet bilo kojeg daljnjeg poučavanja odnosno disciplinovanja djeteta je izgradnja kvalitetnog odnosa s djetetom – zaključuje sagovornica. (24sata.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.