Utorak , 28 svibnja 2024

Divan gest džematlija livanjske džamije: ‘Slatkostol’ za početak Ramazana – neka djeca osjete slast džamije i namaza (FOTO)

Dolazak Ramazana bio je inspiracija džematlijama livanjske džamije na Topovima da sa svojim imamom Sadmirom ef. Mustafićem za najmlađe pripreme posebno iznenađenje, piše Hanuma.ba.

Naime, oni su pripremili u jednom kutku džamije i ‘slatkistol’ za svakog mališana koji bude dolazio na teravih namaze. Ovaj gest koji je naišao na oduševljenje svih onih koji prate rad imama Mustafića, a definitivno može biti primjer i drugim džematima širom naše domovine.

Kako se može vidjeti na fotografijama, stol je ispunjen slatkišima i grickalicama.

Efendiju Mustafića upitali smo kako su došli na ovu ideju, te šta je bio njen prevashodni cilj.

“Generalno malo posvećujemo pažnju djeci, a djeca su nam sve – budućnost. Na kraju krajeva djecu mora neka i dovesti pa možda baš djeca budu uzrok da i roditelji dođu u džamiju. Džamija jeste mesdžid (mjesto za klanjanje) ali joj trebamo vratiti duh koji okuplja sve generacije muslimana. Džamija je jedino od dunjaluka za koje Uzvišeni Allah kaže da je to Njegovo. Džamije su Allahove kuće pa s toga trebamo sve uraditi da Njegove kuće budu posjećene. Eto, ‘slatkostol’ sam vidio kao jedan od načina, nadam se da će biti i efektivno i da će Allah biti zadovoljan”, istakao je imam Mustafić za portal Hanuma.ba.

Na kraju, kako ističe efendija Mustafić, svaka odrasla osoba, kada se stol isprazni, može ga popuniti.

“Preferiramo domaće proizvode ali ni strane odbiti nećemo, samo neka su najmlađi sretni i nagrađeni. Ako nekom šećer padne također može uzeti”, dodao je na kraju.

Podsjećamo, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, a prvi dan posta bit će sutra 23. marta. Muslimani BiH i širom svijeta će nakon jacije-namaza večeras klanjati i prvu teraviju, a sutra će zapostiti prvi dan posta.

Post je stroga obaveza (farz) za sve punoljetne i zdrave muslimane, a podrazumijeva suzdržavanje od jela, pića, ružna govora, ali i ružnih djela.

Redakcija portala Hanuma.ba, poziva sve one koji imaju zanimljive priče, da nam se jave u inbox Facebook stranice Hanuma ili na mail: redakcija.hanuma@gmail.com.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.