Srijeda , 22 studenoga 2023

Radost najveća: Došao nam je Ramazan – mjesec posta, milosti i oprosta!

08.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pucanj topa sa sarajevske Zute tabije oznacava kraj posta. Veceras se obiljazava 27. noc mjeseca Ramazana, najposebnija noc u svetom mjesecu Ramazanu.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Nastupanjem akšama počeo je za muslimane sveti mjesec Ramazan. Večeras će se klanjati prva teravija namaz, a vjernici će sutra postiti prvi dan ramazana. Ove godine ramazan će trajati do 21. aprila kada će muslimani širom svijeta obilježiti Ramazanski bajram.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca, u tom periodu suzdržavaju se od hrane, pića i pušenja. Hrana i piće se serviraju dva puta, prije zore i nakon zalaska sunca. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da se u ovaj ramazan ulazi pod motom “Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici”

“Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi. Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća”, poručio je reis Kavazović.

Redakcija portala Hanuma.ba svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

O hanumabaadmin

Provjeri također

Aida Tule o eksperimentu i brutalnim prijetnjama supruga Edina: Svako od nas će odgovarati pred Jednim Sudijom

Oglasila se Aida Tule supruga Edina Tule koji joj je jučer uputio brutalne prijetnje, a …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.