Subota , 13 srpnja 2024

Divna vijest iz Zagreba: Petar i Patricija prihvatanje islama krunisali šerijatskim vjenčanjem u džamiji

Mirza ef. Mešić, imam zagrebačke džamije i voditelj Ureda za da’vu i mladež Mešihata IZ u Hrvatskoj, podijelio je na društvenim mrežama lijepo vijest i jedno zanimljivo iskustvo kao službenik Islamske zajednice u Hrvatskoj bilježi u novije vrijeme.

“Kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedočim sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica. No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put“, napisao je ef. Mešić na društvenim mrežama.

On je međutim kazao da je sretan i Allahu, dž.š., zahvalan zbog novih procesa u Islamskoj zajednici.

“Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina. Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije. Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju. Sve razumljivo, jer nije lahko kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji, a posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu”, istakao je ef. Mešić.

Zato se, kako veli, divim hrabrosti, “čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom”.

“Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama. Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj dzamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah”, zaključio je ef. Mešić, zagrebački imam. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.