Subota , 22 lipnja 2024

Plaestina: Gaza slavi, na snagu stupio prekid vatre (VIDEO)

Izrael i Hamas su uz posredovanje Egipta pristali na primirje nakon 11 dana sukoba.

U Pojasu Gaze u petak, u ranim jutarnjim satima, na snagu je stupio prekid vatre, nakon što su Izrael i Hamas poslije 11 dana nasilja, uz posredovanje Egipta, postigli dogovor o primirju.

U izjavi ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kaže se da je kabinet za sigurnost „jednoglasno prihvatio preporuke za prihvatanje egipatske inicijative za bezuvjetni prekid vatre“.

Palestinske grupe Hamas i Islamski džihad ubrzo su potvrdile prekid vatre, uz napomenu da stupa na snagu u petak u 2:00 ujutro (1:00 po srednjoevropskom).

Hiljade ljudi u Gazi i na palestinskim teritorijama izašle su na ulice slaveći prekid sukoba, mašući zastavama i prstima pokazujući znak pobjede.

Najmaje 232 Palestinca, među kojima 54 djece, poginulo je u izraelskim napadima.

Na izraelskoj strani, žrtava je 12, računajući i dvoje djece.

Maas: Baviti se uzrocima i izgradnji povjerenja

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pridružio se glasovima lidera kojima je pozdravljen prekid vatre.

“Sada se trebamo pozabaviti uzrocima i izgradnji povjerenja, te pronaći rješenje za bliskoistočni konflikt”, napisao je Maas na Twitteru.

Dan ranije, Maas je boravio u posjeti Izraelu i Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Poput prvog dana Bajrama

Al Jazeerina Youmna al-Sayed izvještavajući iz Gaze, kaže da su Palestinci počeli slaviti brzo nakon što je na snagu stupio prekid vatre.

„Počeli su slaviti i skandirati ‘Allahu Akbar’. Za njih je ovo prvi dan Bajrama, pošto zbog agresije koja je počela posljednjeg dana ramazana, nisu imali priliku da ga slave“, kaže.

Primirje se poštuje, Izrael ukida restrikcije

Izraelska vojska objavila je danas da ukida skoro sve vanredne restrikcije na kretanje širom zemlje, uključujući područje na jugu kraj granice sa pojasom Gaze pošto prekid vatre u sukobu sa Hamasom nije prekršen otkako je stupio na snagu u dva sata po lokalnom vremenu.

Škole i druge obrazovne institucije su, međutim, ostale zatvorene danas u južnom i centralnom Izraelu, te je upozoreno da se obrati pažnja na fragmente raketa na otvorenom području, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Izraelska policija je počela da otvara autoputeve oko pojasa Gaze koji su bili zatvoreni zbog bojazni da bi mogle biti ispaljene navođene antitenkovske rakete na vozila, javili su izraelski mediji.

Biden: Obnova Gaze, ali bez saradnje sa Hamasom

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između Izraela i Hamasa.

Biden je obećao da će SAD, u saradnji s Ujedinjenm nacijama i drugim međunarodnim čimbenicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u saradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označava terorističkom organizacijom, prenosi Hina.

Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

„Učinit ćemo to u punoj saradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja”, izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

Kina će pomoći obnovu Gaze

Kina će poslati pomoć za liječenje i pronalaženje novog smještaja za one koji su zbog iizraelske ofanzive ostali bez domova, objavili su državni mediji, citirajući kinesku Agenciju za saradnju u međunarodnom razvoju.

Pogledajte vatromet i slavlje u palestinskim gradovima. (Al Jazeera Balkans)

Hebron:

Jerusalem:

Gaza:

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.