Utorak , 14 rujna 2021

Dokazali: Mame zaista znaju i osjećaju kad je dijete bolesno

Reagujte ako vam unutrašnji osjećaj govori nešto, kažu naučnici majkama. Kod mališana najčešće su respiratorne infekcije, a svaka se bolest može zakomplikovati ako se ne reaguje na vrijeme

Posumnja li majka da joj se dijete razboljelo, najčešće je u pravu, pokazali su rezultati istraživanja Univerziteta Texas – zato ljekari poručuju mamama: vjerujte instinktu.

– Razlog tome je velika povezanost između roditelja i djeteta, a budući da su tokom odrastanja učestvovali u liječenju mnogih bolesti, lako im je prepoznati promjene dječjeg ponašanja – objasnio je Matthew Thompson, voditelj istraživanja.

Upale dišnih puteva jedne su od najčešćih bolesti zbog kojih roditelji traže savjet ljekara, a posmatranjem djeteta uočavaju se znakovi bolesti ili pogoršanja. Treba obratiti pažnju na: bol u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.

Ako je dijete blijedo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posjetiti ljekara, a pomaže i mjerenje pulsa na zapešću, na sredini vanjske strane vrata ili na sljepoočnici. Prosječni broj otkucaja u minuti u dobi do dva mjeseca je od 120 do 140, kod dojenčadi od 100 do 200,  u predškolskoj dobi od 80 do 100, a kod školaraca od 80 do 100 u minuti. Ubrzanje tog ritma može svjedočiti o promijenjenom zdravstvenom stanju ili pak skoroj epizodi povećanja temperature.

Ne paničarite kod temperature

Blago povišenu temperaturu nije potrebno skidati jer pomaže  organizmu u borbi protiv infekcija. Najčešći razlozi za pojavljivanja temperature su virusna ili bakterijska infekcija te rast zubi jer dijete u toj fazi stavlja igračke u usta – a tako i bakterije.

Dječja povišena temperatura većinom je bezazlena i samo u jedan posto upućuje na ozbiljnu bolest, pokazalo je istraživanje  njemačkog Instituta za kvalitetno i učinkovito liječenje (IQWiG). No ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti ljekaru, a djeca između tri i šest mjeseci ne bi smjela imati temperaturu višu od 39. Neprekidni plač, teško buđenje, bolovi u trbuhu također su alarm za odlazak ljekaru. (24sata.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *