Petak , 14 lipnja 2024

Dva uzorka majčinog mlijeka uzeta od iste žene za vrijeme jednog izdajanja

Dojenje nije samo hranjenje već i kontakt majke i djeteta koji pozitivno djeluje na djetetov psihomotorni razvoj. Majčino je mlijeko najbolja i najzdravija hrana za dojenče. Adaptirana mlijeka nikada ne mogu biti identična majčinom, a pogotovo ne po biološkom sastavu.
Na fotografiji vidite dva uzorka mleka od po 25ml svaki. Oba uzorka majčinog mleka su uzeta od iste žene za vreme jednog izdajanja. U levoj posudi se nalazi mleko koje je izdojeno na samom početku i to je takozvano prednje mleko.
Ono je siromašno masnoćama i služi da beba utoli žeđ na samom početku podoja. Kako beba za vreme podoja izvlači mleko iz jedne dojke ona dolazi do takozvanog zadnjeg mleka koje se nalazi u dubini dojke i koje je mnogo masnije. Zadnje mleko služi da beba raste.
Ukoliko majka bebi da da sisa pa zatim nakon par minuta da drugu dojku misleći da je beba zavrsila sa prvom tada beba dobija dve doze nemasnog mleka. Zbog nedostatka masnoce koja ce bebi dati sitost beba ponovo trazi da sisa i opet dobija prednje mleko.
Rezultat je razdrazljiva beba koja nikada nije sita a njena stolica u najvecem broju slucajeva postaje zelena. Dozvolite bebi da sisa iz jedne dojke sto duze kako bi dosla do masnog mleka, a drugu nudite samo ako ste sigurni da ga je dobila. (Hanuma.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.