Subota , 13 srpnja 2024

Emotivan trenutak u emisiji ‘Moj ramazan’: Ahmedu ef. Hrustanoviću i njegovoj supruzi dodijeljena umra, nije krio suze (VIDEO)

Gosti petog izdanja emisije BIR televizije “Moj ramazan” bili su Ahmed-ef. Hrustanović, Lejla i Mirsada Omerović, Asim Đozić i Ismail Mandžić, koji dolaze iz Srebrenice, i govorili su o njenom značaju za Bosnu i Hercegovinu.

Oni žive u Srebrenici i na taj način pokušavaju poslati poruku.

– Želio sam, san mi je uvijek bio da se vratim u Srebrenicu. Eto, hvala Bogu pa je bila prilika da su sve te kockice posložene, pa sam uspio – kazao je Hrustanović.

Lejla Omerović kazala je da im je u Srebrenici dobro, da su u tom gradu sretniji.

– Kada izađemo iz Srebrenice, kada odemo negdje i vratimo se, osjećamo se drugačije, fali nam nešto, ali ne znamo šta je to što nam fali – kazala je ona.

O značaju mekterba govorila je Mirsada Omerović.

– Naša atmosfera u mektebu općenito je veoma opuštena. To nije mekteb – da idemo tu samo da učimo, ništa drugo ne radimo. Nego učimo, pored učenja, družimo se, vježbamo, pričamo, komuniciramo, nekad i očistimo mekteb zajedno. Uglavnom, sve što radimo, radimo zajedno, to mi se najviše dopada, što se ne razdvajamo – naglasila je ona.

Asim Đozić pomaže efendiji Hrustanoviću oko džamije i mujezini na namazima, te kaže da mu je to jako važno i da uživa u tome.

Ismail Mandžić govorio je o doživljajima ramazana u Srebrenici, te se osvrnuo na ramazan u svojoj porodici.

Ahmed-ef. Hrustanović se također prisjetio ramazana u porodici

– Sjećam se Ramazana, spremali bi se jako fini, lijepi i bogati iftari. Vjerovatno je to 1991. ili 1992. godina.  Prvi put su se pravile one halvice sa kakaom. Kad sam to probao, meni je to bilo nešto posebno, zaista. I dan danas, mati to nekad napravi, ja kad uzmem, meni se kroz taj okus sva ta sjećanja vrate – ispričao je on,

Mandžiću je tokom emisije priređeno i iznenađenje. Naime, Islamski kulturni centar Saarbrücken finansirao je odlazak na umru njemu i njegovoj suprugi.

Cijelu emisiju pogledajte u video prilogu.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.