Nedjelja , 23 lipnja 2024

Hafiz Kenan Musić o najodabranijem mjesecu: Ramazan je vrijeme kada se napajaju duše, jačaju srca…

Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i u životima vjernika i vjernica predstavlja poseban period u kojem se napajaju duše, jačaju srca i intenzivnije se natječe u činjenju dobra.

Ovim riječima za Faktor počinje razgovor o ramazanu i blagodatima ovog mubarek mjeseca hafiz Kenan Musić.

– Mjesec ramazan odlikovan je nad drugim mjesecima zbog Objave časnog Kur’ana, pa Uzvišeni kaže: “U mjesecu ramazanu objavljen je Kur’an…” (El-Bekare, 185); a Muhammedu, Pečatu svih Božijih poslanika, darovano je poslanstvo i zadužen je misijom prenošenja vjere u Jednog Boga i poučavanjem nadvremenskih vrijednosti predanosti Bogu, istine, čestitosti, dobra i iskrenosti – kaže hafiz Musić.

Ističe kako je centralni ibadet, djelo odanosti i robovanja Uzvišenom Stvoritelju, u mjesecu ramazanu post, a “definiše se kao sustezanje od jela, pića i intimnog odnosa od zore do zalaska Sunca sa namjerom približanja i ostvarivanja zadovoljstva El-Vehhaba (Darovatelja) svih blagodati ukazanih čovjeku”.

– Kur’an je svjetlo koje Božijom milošću treba voditi ljudski razum u razlučivanju suštinskih interesa i vječnog dobra od onoga što su prolazni interesi i dobra koja će nestati. Muhammed, s.a.v.s., poslan je kao milost svim svjetovima i učitelj ljudima, a misija mu počiva na življenju i pozivanju vrijednostima koje čovjeka nikada ne napuštaju. Upravo te vrijednosti razlog su sreće na ovom svijetu i zadovoljstva na budućem svijetu. Post je pristup životu u kojem ljudsko biće nadilazi materijalne dimenzije i savladava niske porive kako bi u njemu provrele istinske spoznaje Božije milosti, potaknula se vjernička samilost i probudio osjećaj svijesti o Bogu. Veličinu posta kroz Poslanikovo nasljeđe najupečatljivije svjedoče riječi koje je Muhammed, s.a.v.s., prenio od Uzvišenog Stvoritelja:“Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!” (Buhari i Muslim) – kaže hafiz Musić.

Hafiz ističe kako su temeljne vrijednosti mjeseca ramazana, prema Objavi časnom Kur’anu, “svijest o Bogu, zahvalnost Njemu na svemu što daruje čovjeku, znanje o Njemu, veličanje Boga, a ne sebe ili bilo čega drugoga, te razboritost kao iznimno bitna odlika svakog vjernika i vjernice”.

– Uzvišeni Bog propisuje post kao put ostvarivanja prelijepog i nezamjenjivog unutrašnjeg osjećaja svijesti o Njemu! Post kao dobro djelo je posebno jer u njemu za svjedoka svom sustezanju, ne samo od jela, pića i strasti u traženju vječnosti, već u udaljavanju od svega lošega, loših misli, riječi i djela, tražimo samo Boga Jedinoga i Njegovu milost time molimo. Kada postimo pokazujemo zahvalnost Stvoritelju time što smo se odazvali Njegovom pozivu i naredbi da se ramazan provede u postu. Zahvalan čovjek koristi vrijeme, zdravlje, snagu i sve što mu je darovano na način sa kojim je Uzvišeni zadovoljan – ističe sagovornik.

Hafiz Musić kaže da živjeti vjeru može samo onaj u čijem srcu i umu se usidrilo čvrsto uvjerenje u postojanje Stvoritelja, Njegovu milost i apsolutnu mudrost.

– Plod toga je iskrena zahvalnost na svemu što čovjek ima, jer Uzvišeni obećava: “Ako zahvalni budete, blagodat ću vam povećati”. (Ibrahim, 7). Kroz post, namaz i sva dobročinstva iskazuje se zahvalnost i ostvaruje se pretpostavka za zaštitu i povećanje blagodati. Kada imamo znanje o Bogu, Njegovom postojanju i svemilosti, tada ramazan postimo i ostvarujemo svoj identitet odanosti Njemu. Bez znanja o Bogu, znanje o vjeri u smislu pukih informacija, neće biti dovoljno da nas pokrene u pravom smjeru. Zato je tu vrijednost protkalo veličanje i strahopoštovanje proisteklo iz posmatranja svijeta, pojava, događanja i stvorenog svijeta općenito na kojem se manifestiraju Božiji atributi mudrosti, znanja, svemoći, milosti i drugi – kaže hafiz te dodaje:

– Ljudski strah i nada proističu iz viđenja i veličanja, pa je neophodno da ispravno sagledavamo stvari, a to je razboritost koju čovjek dobija samokontrolom ostvarenom kroz post. S druge strane, veličanje Boga je ono što nadama daje vrijednost i strahu okvir u kojem je koristan nasuprot onog straha koji je destruktivan. Put kroz ramazan, postom i svim dobrima koje činimo, temelji se vrijednostima koje živimo i ostvarujemo tokom ramazana i cijelog života.

Hafiz Musić navodi da nagrade za post nadmašuju sva očekivanja.

– Njime se udaljava bezbroj problema i nedaća jer smo njime biće svoje usmjerili prema Uzvišenom Bogu i Njemu se odazvali. Posebno obećanje spominje se u hadisu Božijeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji kaže: “Ko vjeruje u Boga i Njegovog Poslanika, obavlja namaz i posti ramazan, Bog Uzvišeni na Sebe preuzima obavezu da ga uvede u Džennet”. (Buhari) – navodi hafiz.

Također ističe da prije sreće i spasa na budućem svijetu u svojim životima trebamo odabrati i odazvati se pozivu Uzvišenog Boga, Njega vjerovati, činiti dobro ljudima i čuvati svoje namaze i ramazane.

– Često učeni kažu da je to džennet na ovom svijetu, rajska bašča spoznaje Stvoritelja i vrijednosti odanosti Njemu. Jedan od velikana duhovnog odgoja o ovom Džennetu spoznaje Boga Jedinoga kaže: “Šta je našao onaj ko Tebe izgubi?! Šta može izgubiti onaj ko Tebe spozna?!” – zaključuje hafiz Kenan Musić.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.