Petak , 14 lipnja 2024

Hafize kao slavuji: Jedinstvena tradicija učenja ženske mukabele u Sarajevu

Mukabela je zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana, a u prevodu s arapskog znači okupljanje. Svakodnevno se uči po jedan džuz, ili 20 stranica, kako bi se do Bajrama proučio cijeli Kur’an.

Zvuci melodičnog učenja Kur’ana ženskih glasova koji dopiru iz sarajevske Hadžijske džamije tokom, za muslimane odabranog mjeseca ramazana, vjernike, ali i druge posjetioce bh. prijestolnice odvode do te džamije gdje hafize, žene koje napamet znaju posljednju Božiju objavu, svaki dan u isto vrijeme, poslije podne-namaza, uče mukabelu, piše Radiosarajevo.ba.

Upravo ženska mukabela je dio ramazanske tradicije u Sarajevu. I ove godine u Hadžijskoj džamiji okupljaju se hafize kako bi učile mukabelu.

Jedna od njih je i Ehlimana Godinjak koja je kazala se kako ženska mukabela u Hadžijskoj džamiji učila i u predratnom periodu. Nakon toga je nastupila pauza od nekoliko godina, a potom je, prije 12 godina predloženo da se ponovo uspostavi ženska mukabela, ovog puta hafiska, odnosno da hafize uče napamet, a ideja je opstala i do danas.

“Ove godine nas ima deset. Taj broj se mijenja. Stalno dolaze nove hafize. Ima nas nekoliko koje učimo svih 12 godina i lijepo se družimo i širimo našu ljubav prema Božijoj knjizi. Želimo pokazati kako je učenje Kur’ana nešto što nama uljepšava živote“, rekla je Godinjak.

Dodala je kako tako, uz učenje i druženje provode ramazansko vrijeme.

Prema njenim riječima, ovo je jedinstvena ženska hafiska mukabela u Sarajevu, s tim da još na nekoliko mjesta mukabelu uče mualime i studentice Fakulteta islamskih nauka. Ipak, ženska mukabela u Hadžijskoj džamiji je jedina kojuj uče hafize.

Podsjetila je kako se ženska mukabela održava svakog dana ramazana poslije podne-namaza, a petkom nakon džuma-namaza.

Za žensku hafisku mukabelu u Sarajevu čula je i Madinah Javed (23) iz Škotske, a imala je i priliku prvi put prisustvovati učenju ovakve mukabele.

Javed je kazala da uči Kur’an na raznim manifestacijama u Škotskoj, a Kur’anu je podučavala i djecu.

U posjeti Bosni i Hercegovini boravila je i prošle godine te dodala kako je tu provela divno vrijeme. Imala je priliku posjetiti Sarajevo, Mostar i Srebrenicu.

U Sarajevo je došla i ove godine jer je željela osjetiti duh ramazana ovdje.

“Ramazan u Glasgowu je lijep, ali ovdje možete čuti ezan i osjetiti posebnupovezanost. Moji prijatelji uvijek pričaju o ramazanu u Sarajevu. Koga god da pitate, reći će vam da morate doći u Sarajevo tokom ramazana“, rekla je Javed.

Kazala je kako je tokom boravka ovdje željela raditi i nešto korisno te iskoristiti vrijeme zbog čega je odlučila kontaktirati organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije kako bi saznala gdje može učiti Kur’an, podučavati ili pomagati na bilo koji način.

“Stupila sam u kontakt sa Ehlimanom u ovoj džamiji i rečeno mi je da ona organizira ovu posebnu mukabelu. To je nešto posebno i jedinstveno, jer u mojoj zemlji nećete često čuti žene da recitiraju Kur’an. To je jedinstveno, ali i važno jer moramo čuti ženski glas i imati tu povezanost“, smatra ona.

I Mubera Muhasilović svaki ramazan provodi u džamiji te prisustvuje učenju mukabele.

”Dok je trajala agresija na Bosnu i Hercegovinu, bilo je malo zastoja, a onda je ponovo počela mukabela, evo već 12 godina. Ponosni smo i sretni što se nastavila“, rekla je Muhasilović.

Smatra kako mukabela daje novi sadržaj ramazanu i to je način da čovjek “napuni“ baterije do sljedećeg ramazana.

”Ove hafize su ko slavuji. To je jedan poseban ugođaj. Ja pratim i jutarnju mukabelu koja je u Begovoj džamiji“, rekla je Muhasilović.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.