Subota , 25 svibnja 2024

Izrael i jutros nastavio napad na Gazu: Ubijeno najmanje 109 ljudi

Gaza se rano jutros našla pod jakom artiljerijskom paljbom. CNN-a iz Gaze izvijestio je o topničkom, kao i o desecima zračnih napada.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda unutar Gaze kazali su kako je na desetke ljudi napustilo svoje domove na sjeveru i istoku enklave te potražilo utočište u školama koje pripadaju UN-ovoj Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Samo nekoliko kilometara dalje u skloništa su bježali i stanovnici izraelskog grada Aškelona, dok su sirene najavljivale novi zračni napad.

U Gazi ubijeno najmanje 109 ljudi, uključujući žene i djecu

Militanti iz Gaze su od ponedjeljka ispalili više od 1750 raketa prema Izraelu, no mnoge je presreo izraelski obrambeni sistem Iron Dome.

Izrael je odgovorio razornim zračnim napadima na Gazu pri čemu je do sada ubijeno najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena.

Izraelska vojska je jučer u kasnim večernjim satima priopćila da su njene trupe ušle u pojas Gaze u sklopu tekuće vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, no nekoliko sati kasnije objavila je kako “trenutno nema izraelskih kopnenih snaga unutar pojasa Gaze” te su poručili kako se nastavljaju zračni i kopneni napadi na ciljeve u Gazi.

Veliki zračni napadi Izraela tokom večeri

Suočena sa sve većom raketnom vatrom Hamasa i Islamskog džihada, izraelska vojska rasporedila je tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja odvaja Izrael od palestinske enklave iz koje se izraelska vojska jednostrano povukla 2005. godine.

Tokom večeri Izrael je izvršio veliki zračni napad na položaje u Gazi.

Hamas je objavio da je Izrael napao pojas Gaze sa 150 zračnih udara u nekoliko minuta.

“Rekao sam da ćemo natjerati Hamas da plati vrlo visoku cijenu. To činimo i nastavit ćemo to raditi s velikim intenzitetom. Zadnja riječ nije izrečena i ova će se operacija nastaviti onoliko dugo koliko bude potrebno”, utvrdio je jučer izraelski premijer Benyamin Netanyahu u poruci objavljenoj na Twitteru.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.