Petak , 14 lipnja 2024

“Jedan sam kandilj Tvoje vjere, Što sija za Te Muhammede”: Ahmed Alili predstavio kasidu “Ya’Ayni” (VIDEO)

Poznati bosanskohercegovački interpretator ilahija i kasida, hafiz Ahmed Alili, večeras je zvanično predstavio novu kasidu.

Portal Hanuma.ba obavio je razgovor sa Ahmedom kome je kasida ‘Ya’Ayni’ i prva solistička kasida u karijeri.

Na samom početku razgovora Ahmed nam ističe kako je nakon mnogih snimljenih i objavljenih ilahija kasida posljednih godina koje su zapravo bile kolaboracije, što sa drugim solistima, što zbog toga jer je i sam bio član horova, došlo vrijeme da objavi nešto svoje.

“Vjerovatno bi ova kasida i ranije ugledala svjetlo dana, ali prioriteti su se morali poštovati, pa ova kasida izlazi danas, 31. augusta, baš godinu dana nakon što sam položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.”

Ahmeda smo pitali ko je radio na ovom projektu.

“Tekst kaside napisao je uvaženi hafiz Mirsad Mrahorović, kojemu se posebno zahvaljujem jer nije samo autor teksta, već je i aranžirao ovu kasidu zajedno s gospodinom Jasminom Fajićem – Fajom a uz to svojim kanunom (orijentalni žičani instrument) dodatno obojio ovu kasidu orijentalnim zvukom. Oud je svirao hafiz Tarik Tufekčić, a sve smo to snimali u studiju „Amadeus“ kod Marina Meštrovića.

Za video produkciju zaslužan je Ahmed Smailbegović koji se potrudio da sve ono što kasida nosi vizualizira i donese na male ekrane. Posebnu zahvalu dugujem Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji na čelu s muftijom mag. Nevzetom Porićem kao i hadžiji Esadu Mulaliću na srdačnoj podršci i pomoći. Zahvaljujem i Centru za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini na ustupljenoj lokaciji za snimanje.”, dodaje Ahmed.

Početak kaside, kako nam sagovornik kazuje otkriva samo značenje naslova kaside. Ya ‘Ayni se ovdje odnosi na našega Poslanika Muhammeda, a.s.

“Kao što kasida na samome početku i kaže: „Zjenico očna moj Resule, / Nurom obasjavaš svjetove, / Jedan sam kandilj Tvoje vjere, / Što sija za Te Muhammede, ya ‘Ayni.“ Kako kasida odmiče, prelazi se na one koji su mi usadili ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., a to su moja majka i moj otac. Pa, kako to autor kaside fino napisa, za majku: „…S usana njenih čuh ti ime, i zavoljeh te Muhammede“. Uglavnom, kasida koja povezuje ljubav prema Poslaniku, a.s., i ono kako je ta ljubav prema Poslaniku, a.s., usađena u moju braću, sestru i mene preko mojih roditelja”, zaključuje na kraju razgovora Ahmed.

Nekoliko sati prije zvanične premijere, Ahmed je na svom Facebook profilu iskoristio momenat te se zahvalio svojim roditeljima za svu podršku kroz njegovo učenje hifza.

Prenosimo Ahmedovu objavu u cjelosti;

Prije tačno godinu dana položio sam hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dva su insana bez kojih ja to nikada ne bih mogao postići. Na prvom mjestu to je moj babo i muhaffiz. Sve što znam o Kur’anu, babo me naučio. Tako me je, kada sam imao 6 godina, a dok je bio u itikafu u Zagrebačkoj džamiji, podučio kur’anskom pismu. Ako bih pogriješio, bila bi spremna vaspitna čvoka uz komentar: “tutkune” (svim učenicima Zagrebačke medrese ovo je poznato).

Jednog 2. jula sam počeo učiti hifz. Babo i ja se sporimo koje je to godine tačno bilo. Uglavnom, dugo je trajalo. Znamo se šaliti na taj račun, pa nekako izračunamo da sam od 24 godine života jedno 23 i po godine učio hifz .

Babi sam najzahvalniji što onda kada ja nisam vjerovao da mogu naučiti i završiti započeto, on nije odustajao od mene.

Mama je moj drugi muhaffiz. O mami je teže šta smisleno napisati jer svi koji je znaju, znaju da tu ženu riječi ne mogu opisati. Budući da je meni teško naći riječi, poslužit su se stihovima kaside moga ahbaba: “u krilo bih tvoje ponovo se svio, mekahne ti ruke akšamom ljubio.”

Hvala mojoj sestri. Hvala i mojoj braći i nek mi halale što nisu smjeli pustiti avaz u kući jer “tiho, Ahmed uči!”

Povodom ovog, za mene najznačajnijeg dana u životu, danas u 19 sati objavljujem svoju prvu solističku kasidu koju posvećujem njima uz dovu i stihove kaside koja kaže: “i oca moga i majku, ti primi u svoju halku…”

Na ovim slikama fali dosta ljudi koji su meni srcu bliski, ali je većina tu. Neka mi vas Uzvišeni čuva!”, navodi se u objavi.

Podsjećamo, Ahmed Alili na današnji dan, 2021. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH proučio je posljednje kur’anske ajete i tako stekao zvanje hafiza Kur’ana Časnog.

Ahmed Alili, sin Aziza i Lamije, rođen je 2. jula 1997. godine u Zagrebu.

U Zagrebu je završio osnovnu školu, a potom Islamsku gimnaziju “Dr. Ahmed Smajlović” kao učenik generacije.

Student je završne godine studija na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Muhaffiz mu je bio njegov otac – kurra hafiz Aziz-ef. Alili.

Ahmed je učestvovao u nizu takmičenja internacionalnog karaktera u učenju Kur’ana, nižući velike uspjehe. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.