Utorak , 28 svibnja 2024

Sve spremno za početak nove školske godine u bosanskohercegovačkim medresama

Nova školska 2022/23. godina u bosanskohercegovačkim medresama počinje sutra, 1. septembra, osim Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u kojoj nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

Pripreme u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za prijem učenika u internate i početak nastave su provedene i sve je spremno za početak školske godine.

– Medrese su i specifične zbog restoranskih i magacinskih obaveza koje prate potrebe učenika tokom boravka u internatu, tako da je i to zahtijevalo dodatne pripreme. Svi ovi navedeni procesi su pokrenuti na vrijeme i možemo kazati da je Behram-begova medresa spremna za početak nove školske godine – kazao je za Preporod.info mr. Fuad Imširović, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

S obzirom na to da su medrese škole internatskog tipa, učenici dolaze dan prije početka nastave kako bi se upisali i smjestili u svoje sobe.

– U Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom posljednjih nekoliko godina imamo i projekat adaptacije učenika prvih razreda na medresu i njena pravila, te smo odlučili da oni dolaze dan ili dva prije starijih učenika kako bi se mogli upoznati sa kućnim redom, prostorom, profesorima, rasporedom dnevnih aktivnosti i drugim sadržajima – kazao je Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom Medrese “Osman-ef. Redžović“.

Iako mnoge škole već nekoliko godina imaju problem s nedovoljnim brojem upisanih učenika, broj zainteresiranih kandidata za upis u medrese je sve veći.

– I ove, kao i prethodnih školskih godina, planom upisa u I razred Behram-begove medrese predviđen je upis četiri odjeljenja, od čega dva odjeljenja učenika i dva odjeljenja učenica. To je, okvirno, oko 120 učenika koje planiramo upisati u I razred Medrese u školskoj 2022/23. godini. Možemo sa zadovoljstvom istaći da smo imali veći broj aplikacija učenika na konkurs za upis u I razred nego što smo u mogućnosti da ih primimo – naveo je Imširović.

To dalje omogućava, kako je objasnio Imširović, kvalitetniju selekciju učenika i lakše i brže formiranje odjeljenja.

Online apliciranje, koje je od 2020. godine na snazi prilikom upisa u medrese omogućava lakšu prijavu učenicima i njihovim roditeljima, tako da je i razumljiv povećan broj učenika koji su aplicirali na konkurs.

– Nažalost, kao i prethodnih godina, tako i ove, formiranje rang liste bodujući opći uspjeh, uspjeh iz predmeta bosanski jezik, matematika, engleski jezik i islamska vjeronauka te rezultata na takmičenjima, rezultira da jedan određeni broj prijavljenih učenika ne bude primljen u Medresu – kazao je  Imširović.

Ista situacija jeste i u Medresi “Osman-ef. Redžović”, koja će ove godine imati najviše učenika od osnivanja ove škole.

– S obzirom na to da se smanjuje broj djece u našoj domovini i da je broj učenika u mnogim školama prepolovljen u odnosu na prethodnih sedam ili osamn godina, mi u novu školsku godinu ulazimo brojniji nego ikad. Konačno smo upisali 12. odjeljenje učenika, te s četiri odjeljenja momaka i osam odjeljenja djevojaka, ukupno 265 učenika, dočekujemo 1. septembar, prvi dan nastave. Ne možemo, zbog toga, biti nezadovoljni, naprotiv. Nadamo se da ćemo, ako Bog da, uspjeti održati ovaj broj i u narednim godinama – istaknuo je Rezaković.

Ono što medrese odlikuje jesu i aktivnosti koje ne prestaju ni tokom raspusta, odnosno kolektivnih godišnjih odmora.

– Često imamo običaj kazati da u Medresi nikada nije dosadno, uvijek se nešto radi i nikada nismo na onom pravom kolektivnom godišnjem odmoru. Ove godine smo, kao i prethodnih, realizirali jednu od naših najznačajnijih akcija, onu kurban-bajramsku, kojom riješimo pitanje ishrane učenika u đačkom domu – naveo je Rezaković.

Nakon dvije godine pauze u visoškoj medresi uspješno su organizirali i Malu medresu, ljetnu školu islama koju partnerski realiziraju s Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike, a koja je već odavno postala prepoznatljiva.

– Nakon toga smo se malo odmorili i skupili snagu za početak nove školske godine i obilježavanje tridesete godišnjice uspješnog rada Medrese. Kao što je poznato, prvi čas u našoj medresi održan je 6. septembra 1992. godine, i mi se intenzivno pripremamo da trideset godina Medrese obilježimo na jedan poseban način – ponosno isje istaknuo Rezaković.

I u Behram-begovoj medresi nije manjkalo aktivnosti tokom ljeta, a samo neke od njih su Tuzla Summer Institute, zatim English Language Teaching Seminar (TELTS) 2022 – Game on, kao i ACCESS kamp.

– Naš učenik Numanović Muhamed je nakon osvojenog 1. mjesta na Državnom takmičenju iz fizike, od 10. jula do 17. jula učestvovao na 52. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO). Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom takmičenju su, pored Numanovića predstavljala još četverica takmičara, a na ovoj izuzetnoj smotri znanja osvojio je počasnu medalju (pohvalu) – naglasio je Imširović.

Behram-begova medresa bila je domaćin 11. seminaru za profesore i nastavnike engleskog jezika u Bosni i Hercegovini. Već 11. godinu Behram-begova medresa u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, Ambasadom SAD u BiH te Regionalnim uredom za programe engleskog jezika u Beogradu organizuje ove dvodnevne seminare za profesore i nastavnike engleskog jezika.

– Spomenut ćemo TSI (Tuzla Summer Institute), zapravo 14. Tuzlanski ljetni institut koji je održan od 4. do 7. jula, a u kojem je učestvovalo 97 učenika i studenata, među kojima su bila 24 učenika Behram-begove medrese. Organizatori ove tradicionalne edukacije iz oblasti kompjuterskog programiranja su fondacija BILD (Bosnia Initiatives for Local Development) i Behram-begova medresa – kazao je Imširović. (Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.