Nedjelja , 14 srpnja 2024

Kaftani, abaje i svečane haljine iz srca Sandžaka: Kreacije Ismihane Bihorac oduševljavaju svijet (FOTO)

Spoj tradicije i modernog, priča je o uspjehu i predivnim kreacijama Ismihane Bihorac. Svečane haljine, abaje i kaftani ove Novopazarke nose se na vjenčanjima, prosidbama, vjeridbama, djevojačkim večerima, babinama i sličnim svečanostima. Iz srca Sandžaka, Ismihanine kreacije stigle su do daleke Australije, Indije, Maroka. 

Ismihana Leković, udata Bihorac, rođena je 1983. godine u Novom Pazaru, gdje završava osnovno, a potom i srednje obrazovanje u tekstilnoj školi. Visoko obrazovanje stiče na VTTŠ u Beogradu, gdje uči o modelovanju i dizajnu, piše portal Hanuma.ba.

Kako nam na početku razgovora kaže, od malih nogu ima kontakte sa materijalima, kreiranjem i šivenjem, obzirom da su njeni roditelji osnovali firmu koja se bavila izradom odjeće od jeansa, te se može reći da je ljubav prema modi i krpicama sastavni dio njenog života od najranijeg djetinjstva.

Sandžak kao ‘čuvar’ tradicije i spoj ‘istoka i zapada’

Obzirom da dolazi iz Sandžaka, sredine koja s velikom ljubavlju čuva i njeguje stare običaje, tradicionalna jela i nošnju, Ismihana nam ističe da se ova sredina razlikuje po mnogo čemu od ostatka države.

“Ova regija je jedan od najboljih primjera skladnih odnosa među ljudima gdje su pripadnici više različitih kultura, nacija, vjeroispovesti našli svoj dom i smiraj. Pri posjeti Sandžaku osjetićete jedinstveni ‘spoj Istoka i Zapada’, starog i novog , islama i hrišćanstva, te uživati u nesvakidašnjoj gostoljubivosti, čuvenim mantijama, još boljim ćevapima i susresti se sa ljudima velikog srca. Pored specifične gastronomije  poznat je i po proizvodnji najboljeg jeansa u Evropi”, ističe ova Novopazarka.

Očuvanje tradicije važno za svakog Sandžakliju

Kroz decenije, narod Sandžaka njeguje i čuva svoju tradiciju usmenim i pismenim predanjima, pjesmama i pričama iz starog vakta. Povodom ovog razgovora, Ismihana nam je predočila prelijepu pjesmu Ajše Kačapor, koja upravo govori o sandžačkom čovjeku;

“Sandžak

naroda velikog.

Ne velikog brojčano, već naroda velikog srca, velike duše, spremnog da voli, spremnog da daje.

Naroda koji osjeća, naroda koji saosjeća.

Naroda koji se bori, naroda velike želje za dostojanstvenim životom

koja ga je vodila preko granica i preko mora.

Naroda koji nesebično i bezrezervno pruža.

 

Sandžak je

parče zemlje

velikog i

temperamentnog naroda,

neustrašivog i srčanog u borbi,

plemenitog u pobjedi i

dostojanstvenog u porazu.”

Islam u Ismihaninom životu

Za Ismihanu, islam nosi najposebnije mjesto u životu. Kaže nam, ako bi opisivala islam, riječ kojom bi ga opisala bila bi ‘ljubav’.

“Ljubav je istina sa kojom i radi koje su stvorena nebesa i Zemlja, ovaj i onaj svijet. Stvoritelj voli svoja stvorenja, ali ne ovisi o njima, dok stvorenja nemaju svrhu ukoliko nisu spoznali ljubav prema Gospodaru Svjetova i ovisni su o Njemu. Ono što je svakom vjerniku potrebno je ljubav prema Uzvišenom Allahu dž.š. koji nas je stvorio. Islam je vjera koja potencira na uređenju života, društva, porodice i pojedinca, te koja je u stanju da izvede čovječanstvo iz tmine na svijetlo. Kada sam shvatila da znanje mora doći prije riječi i djela , u tom momentu nije bilo teško staviti hidžab. Osim zadovoljstva u duši i smiraju srca, hidžab mi je donio slobodu kakvu nisam prije osjećala, te niz uspjeha na ličnom i poslovnom planu”, ističe.

Stvaranje vlastitog brenda, kreacije od kaftana, prepoznatljivost na teritorijima gdje žive Bošnjaci

Područje Sandžačke regije obiluje tradicionalnim nošnjama, koja je ukorijenjenja kroz vijekove. Bez obzira da li su inače pokrivene ili otkrivene, bošnjakinjama je jako važno da na tradicionalnim svečanostima obuku makar jednu dugu haljinu ili tradicionalni kostim. Upravo vođena ovim činjenicama, Ismihana je željela uklopiti moderno i tradicionalno, te se odlučila za pokretanje vlastitog ateljea ‘Hana’, koji je svojim kreacijama od marokanskog kaftana postao prepoznatljiv širm svijeta.

Pitali smo Ismihanu, kako je sve počelo.

“Čini mi se da su najjači čuvari tradicije bošnjaka na prostoru Sandžaka zapravo žene. One su te koje čuvaju i sprovode adete, običaje, tradicionalna jela, tradicionalnu nošnju i kostime od zaborava. U odgoj nam je usađeno da se onoga ko jesmo ne treba stidjeti, što naša omladina često ponosno i pokazuje.

Atelje “Hana” je nastao u procesu samospoznaje. Momenti u kojima sam shvatila da sam ispunila sve kapacitete što se tiče starog posla (modelovanje odjeće) i da želim više, da su mi potrebni izazovi, da se tolika inspiracija i silne ideje moraju izliti i formirati, da su mi ambicije veće, učinili su da brend ‘Hana’ bude poznat širom Balkana kao i u svim zemljama dijaspore gdke žive Bošnjaci”, govori nam Ismihana.

Ona također dodaje kako pod pojmom ženske narodne nošnje, najčešće mislimo na kat, dimije, jelek, dolamu.

“Uglavnom se rade na kadifi, a izvezeni su zlatnim ili srebrnim koncem. Ono što je zajedničko ovim nošnjama je da su zatvorene i duge do poda. Bez obzira da li su inače pokrivene ili otkrivene, bošnjakinjama je jako važno da na tradicionalnim svečanostima obuku makar jednu dugu haljinu ili tradicionalni kostim. Vođena ovim činjenicama, želila sam da uklopim moderno i tradicionalno pa sam istraživala nošnje muslimanki širom svijeta.”

Kaftan kao inspiracija

Kazuje nam kako joj se posebno dopao unikatni marokanski kaftan, koji je inspiracija za sve kaftane koje je do sada uradila.

“Predstavlja dugu haljinu koja je naprijed otvorena i bogato izvezena na svojim ivicama i rukavima. Žena u kaftanu izgleda mršavije, otmjeno, hanumski. U svom nastanku, ovu vrstu odjece nosili su muškarci. Moda se mijenja, neke preference mijenjaju druge, a baš kao i ja, mnogi dizajneri sve češće nalaze inspiraciju u ovoj bogatoj nošnji za svoje kolekcije.”

Fokus na cilju i ljudima koji su bili podrška

“Šta zna želja šta je nemoguće”, odgovara na prvu Ismihana na naše pitanje kako je okolina reagovala na njen poduzetnički poduhvat.

“Sigurno da je bilo onih koji su sa nevjericom posmatrali moje zalaganje i trud, ali obzirom na to da se ne sjećam ni ko, ni kada, ni kako, shvatićete da mi je fokus bio na cilju i na onim ljudima koji su me podržali. Kada vjerujete Bogu da će vam otvoriti puteve ka uspjehu, nije vam bitno da li ćete biti sami na tom putu. Svakako da me porodica podržala i pomagala kao što to čine i danas.”

Odlazak u Holandiju na edukaciju

Kada nešto zaista želite naučiti, pokrenuti, nije teško prijeći i stotine kilometara za znanjem. Primjer da je ova tvrdnja zaista istinita, jeste Ismihana.

Naime, ona je po znanje otišla u daleku Holandiju kod istaknute Marokanke, te stekla obuku i potrebno znanje za dizajn, krojenje i šivenje kaftana.

“Od malih nogu sam u industriji mode i rano sam naučila o svim fazama izrade jednog odječnog predmeta. Vrlo često mi djevojke na instagramu pišu da bi voljele da ih podučavam dizajnu, krojenju, šivenju itd. Prosto se vidi kroz moje modele utkano znanje i kvalitet.”

Prvi odijevni predmet kreirala sa 16 godina

Prve narudžbe stigle su u 16. godini kada je i napravila prvu vlastitu kreaciju.

“Prvi odijevni predmet koji sam kreirala i izradila bile su somotne zvonarice( traperice) sastavljene iz mnoštva djelića somota različitih boja. Napravila sam ih sa svojih 16 godina, prošetala školom i dobila prve porudžbe za iste takve. Bila sam presretna i ushićena“, prisjeća se Ismihana.

Komplimenti klijenata

Ismihana je vrlo aktivna na društvenim mrežama i često postavlja fotografije modela, pa dobija poruke podrške i komplimenata za rad.

“Pri svom radu, baštinim mnogo stilova: bošnjački, kosovski, turski, marokanski, dubai stil, i mogu reći da sam promoter zatvorenog tipa odijevanja, te smatram da žena može biti jednako lijepa i zapažena kada nosi odjeću koja nije dekoltirana i mini. U tom smislu se mogu pozvati na tradiciju, jer znamo da oskudno odijevanje nikada nije bilo dio bošnjakinje u prošlosti. Klijentkinje prepoznaju i cijene rad i trud koji ulažem u svoj posao pa mi često to i kažu.”

Šta atelje ‘Hana’ nudi?

Prilikom pripreme kolekcije, govori nam, polazi od toga gdje će se nositi te kreacije.

“Pošto preferiram izradu unikata, prilike za njihovo nošenje su svadbe, prosidbe, vjeridbe, djevojačke večeri, babine itd. Ono što se najčešće nosi u tim prilikama su kaftani, abaje, svečane haljine, sakoi.”

Ismihanine kreacije stigle i do daleke Australije, Indije, Maroka…

“Živimo u vremenu kada su drušvene mreže najjači mediji, a uz pomoć Instagrama i Facebooka fotografije mojih modela, revija, nastupa horova u mojim haljinama stigle su do Australije, Indije, Maroka… Klijenticama preko porukom poslatih mjera uradim željeni model, bez probe, bez ličnog kontakta, i za sada su te saradnje bile obostrano uspješne.”

Ismihanine, predivne kreacije prisutne su na raznim svečanostima.

“To budu uglavnom svečanosti kao i svuda, svadbe, mature, suneti, babine, djevojačke večeri i slične svečanosti. Najzahtjevnije budu maturantkinje, ali tu sam da ih posavjetujem oko modela, izbora materijala i krojeva. Dajem sve od sebe da ta posebna haljina izađ baš onakva kako je bila zamišljena u glavi maturantkinje.”

Običaji na dan svadbe

Poznato je da sandžačke svadbe obiluju običajima, te smo Ismihanu zamolili da nam opiše običeje na dan savdbe, kao i  šta mlade od nošnje, pored vjenčanica, na svoj poseban dan nose.

“Kada momak i djevojka odluče da stupe u brak, njihovi roditelji se dogovore oko dolaska, odnosno odlaska mlade. Pitanje bude da li će mlada da “bježi” ili će da ide sve tradicionalno.

Ovo prvo znači da djevojka krišom izađe iz kuće, a svatovi će je čekati ulicu ili dvije niže i uz sirene odvesti u novi dom. U drugom slučaju, dolaze roditelji mladića u njenu kuću, donose prsten i prose je od babe.

Dalje slijedi organizacija djevojačke večeri, gdje mlada na svečanom ručku ili večeri promijeni nekoliko najljepših nošnji i haljina. Da se to ne izjalovi, ne čeka se dugo ni sa svadbom, pa se kreće sa još jednom organizacijom svečanosti, ovog puta kod mladoženje. Običaj je da za mladu dolaze dva djevera i tetke od momka. Nevjesta ih u katu ili kaftanu služi kafom i slatkom.

Iz roditeljske kuće izlazi u toj nošnji, a glava joj je pokrivena velom od crvenog organdina. Zatim idu u džamiju na šerijatsko vjenčanje, pa onda na svadbu na koju mlada ulazi u vjenčanicu. Neke nevjeste promijene još nekoliko svečanih haljina za to veče”, kazuje nam Ismihana.

Za kraj razgovora, pitali smo ovu uspješnu Novopazarku, koja bi njena poruka bila onima koji imaju želju postati poduzetnici, te kreirati vlastiti brend.

Edukacija uma bez edukacije srca, nije edukacija. Upoznajte svoje kapacitete i vodite računa o svojim granicama. Njegujte i ganjajte svoje snove i ne odustajte od njih čak i ako ne uspijete iz prvog puta. Vrlo je važno naučiti zatvoriti oči i vidjeti sebe tamo gdje želite da budete. To je moja najjača dova”, zaključuje na kraju raazgovora, Ismihana Bihorac za portal Hanuma.ba.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.