Subota , 22 lipnja 2024

Karijerna savjetnica istakla tri stvari koje nikada ne biste trebali uraditi

Psihoterapeutkinja i karijerna savjetnica Sonja Rieder je obrazložila zašto pojedine mitove o poslu smatra problematičnima te šta to ljubav prema nečemu i posao imaju zajedničko.

Riječ je o bečkoj psihoterapeutkinji i karijernoj savjetnici koja ima 15 godina iskustva. Ukazala je da je pravo vrijeme traženje savjeta o karijeri onda kada ne možete pomoći sami sebi, ni kada vam ne pomažu savjeti vama bliskih osoba.

Napomenula je da je svima potrebno da imaju ravnotežu između posla i privatnog života. I sama nastoji imati tu ravnotežu, pa tako se neko vrijeme zanimala za rimsku antiku, pliva tri puta sedmično te, kako je sama kazala, ne uživa ni u čemu drugom iako jako voli svoj posao.

Govoreći o tome šta to ljubav i posao imaju zajedničko, Rieder je podsjetila da su i privatni i profesionalni život opterećeni očekivanjima koja ovise o drugim ljudima. Zbog toga ta očekivanja i mogu poći po zlu. Kako je kazala, ponekad ponašanje kolega ili šefova toliko utječe na nas ili nam je toliko teško da se razdvojimo od njih. Shodno tome, istakla je tri stvari koje nikada ne biste trebali uraditi.

Posvećivanje samo jednom poslu

Ideja je da je potpuno posvećivanje jednom poslu put ka tome da se postane vrhunski stručnjak. No, Rieder je upozorila da takva ideja nosi rizik.

“Karijera se nikada ne može u potpunosti kontrolisati, čak i ako nas često navode na to. U svom radu i dalje se susrećem s idejom da uspješna karijera zavisi samo od vlastitog truda, ali to je često zabluda”, rekla je.

Dodatno objašnjavajući zašto se ne bi trebali posvetiti samo jednoj karijeri, ukazala je da stvari jednostavno mogu krenuti po zlu, da plan jednostavno iz nekog razloga ne funkcioniše.

“Vanjski faktori i faktori koji se ne mogu kontrolisati često su okidač. Stavljanje svega na jednu kartu smatram nerazumnim rizikom. Ambicija vas čini ranjivim. U najgorem slučaju, takav nazadak može dovesti do krize identiteta. Zbog toga uvijek preporučujem pristup sa više strana”, dodaje Rieder.

Nenjegovanje drugih strasti

Njena je preporuka da otkrijete druge strasti, da ih njegujete i da se profesionalno razvijate.

“Ako imate više hobija, manje ovisite o jednom poslodavcu i lakše ćete krenuti u novu karijeru. Posebno je korisno baviti se nečim što je profesionalno vezano tržište. Ako još niste sigurni šta bi to moglo biti, primjera radi, pogledajte oglase za posao. Time ćete steći uvid u znanje i vještine koje se trenutno više traže”, naglasila je.

Govoreći o strasti, Rieder je primijetila sve veći nedostatak povezanosti između zaposlenih i kompanija. Istakla je da nedostatak te povezanosti primjećuju i njeni klijenti za koje navela to da su ne samo šokirani time, već im je to uvredljivo.

“Zanimljivo je da se mnoge kompanije promovišu kao da su porodica. Međutim, prečesto se ispostavi da je to samo marketinški trik za zapošljavanje novih ljudi. Smatram je to izuzetno problematično”, konstatovala je.

Odgađanje želje za djecom zbog posla

Klijenti joj često govore da ne mogu imati djecu zbog toga što misle da nešto nisu postigli u karijeri. Saglasna je s tim da mogu postojati čvrsti razlozi za odgađanje želje za djecom, ali smatra da se u životu ne može postići apsolutna sigurnost kao uslov za dobijanje djece.

Osim toga, ukazala je da se odgađanjem te želje ne mogu smanjiti poteškoće na poslu. Shodno tome, Rieder ohrabruje svoje klijente da po ovom pitanju donesu odluku neovisno o svojem poslodavcu te da ne odgađaju želju za djecom zbog posla, piše austrijski list Der Standard. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.