Ponedjeljak , 26 veljače 2024

Koliko šolja kafe u danu je dobro za vaše zdravlje, a koliko je previše?

Kod većine ljudi dan započinje kafom kako bi se riješili glavobolje ili kako bi jednostavno imali više energije i uspješno obavili posao. No, ako pijete dosta kafe u danu, bilo bi dobro pratiti količinu kafe koju konzumirate jer prekomjeran unos može dovesti do zdravstvenih rizika poput kardiovaskularnih bolesti.

S nekoliko bioaktivnih spojeva, ovaj nevjerovatan napitak djeluje kao stimulans živčanog sistema koji nije zdrav ako se konzumira u prekomjernoj količini. Prekomjerne doze mogu izazvati tjeskobu, strah i nesanicu pa je dobro znati koja je prava količina koju tijelo može dnevno primiti.

Prema studiji američkog časopisa Clinical Nutrition, bilo koji broj manji od pet šolja dnevno je dobar. Studija kaže da šest šoljica kafe na dan povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a srčani problemi porastu za 22 posto, prenosi Pinkvilla.

Također je važno napomenuti da kafa nije štetan napitak sve dok pratite unos i ne pretjerujete. Kafa je bogata antioksidansima, a ovaj napitak može pomoći u komprimiranju upaljenih vena, smanjenju bolova, smanjenju rizika od zatajenja srca i pomoći osobama koje boluju od dijabetesa. (Hanuma.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.