Četvrtak , 13 lipnja 2024

Mama, da samo možeš u ogledalu da vidiš ono što ja vidim kad te pogledam

Ako ste se, kao mama na čiji su izgled trudnoća i majčinstvo ostavili traga (što je, mama, sasvim normalno), osjećali nesigurno ili manje lijepo, pročitajte ovo pismo koje bi svako dijete, kada bi umjlo, naspisalo mami koja je izgubila samopouzdanje. I vidjećeš šta je važno.

Draga mama, opet se gledaš u ogledalo, dodiruješ stomak koji se trese i zasmijavaš me. Tako si smiješna, mama!

Ali ne smiješ se. Čkiljiš kao kad mi sječeš nokte. Znam! I ja ću uhvatiti svoj stomak i zatresti ga. Ah, sada se smiješ!

Ali mama, htjela bih da možeš da vidiš ono što ja vidim kad te gledam. Meni si savršena. Mama, jesi li znala da niko drugi ne može biti MOJA MAMA osim tebe? Ne bih htjela nijednu drugu mamu. Nijednu na svijetu.

Meni si savršena. Najbolja. I molim te, utišaj glas u svojoj glavi, ja sad govorim, ne ti! Ti si savršena jer si ti. Ne postoji niko ko može biti ti. Isto kao što nema nikog ko može biti ja. Shvataš?

Ne vidim tvoje mane; vidim samo tebe. Ne vidim tvoje greške; vidim samo svoju mamu. Ne vidim tvoju težinu i nenamještenu frizuru; samo vidim ženu koja mi je dala život i trudi se da se osjećam sigurno, voljeno i sretno. Žena s crvenkastim sjajem u kosi. Najljepša si.

Mama, kad pokušam da te fotografišem tvojim telefonom, ti prekrivaš lice. Ne želim da to radiš. Obožavam tvoje lice! To je lice meni ljepše od bilo čijeg.

Poznajem tvoje lice bolje nego iko. Znam svaku boru i pjegicu na tvom licu. I sve ih volim. Zovem ih bore smješnice.

To je lice u koje sam se zagledala kad si me hranila kao bebu. Tvoj osmijeh me hranio više nego tvoje mlijeko. Lice s najmekšim usnama koje su poljupcima otjerale moje brige. Lice koje sam tražila kad sam čekala u vrtiću i trčala sam prema njemu i u tvoje ruke pune ljubavi. Lice koje pogledam kad tražim potvrdu, ili samo da provjerim da li je ono što želim da uradim dobra ili ne baš tako dobra ideja. Lice koje sam pomazila uspavanom rukom kad sam htjela da zaspim i koje sam potražila prvo čim sam se probudila jer si me premjestila u moj krevet, ponovo. Molim te, nemoj to više da radiš.

Tvoje lice je ljepše od duge. Ne vidim ono što ti vidiš. Kad se pogledaš u ogledalo, vidiš samo strije, bore, nesavršenosti.

Kad te ja pogledam, sve što vidim je jaka, sposobna žena koja daje, puna ljubavi, smešna i lijepa u svom ‘to je moja mama’ načinu. Ali i umorna. Da, izvini zbog toga. Za mene, niko nije ljepši od moje mame.

Kad se gledaš u ogledalo, nadam se da se osjećaš voljeno, kao što se ja osjećam kad me gledaš. Jer jesi. Jako, jako, jako, jako, jako puno. Volim te svim srcem svojim.

Stoga, mama, kad se pogledaš u ogledalo, želim da zamisliš da sam ja ogledalo. Željela bih da vidiš to što ja vidim. Željela bih da voliš sebe kako te ja volim. Jer mama, za mene si savršena. Volim te. Voli me.

Izvor: miss7mama.24sata.hr

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.