Utorak , 28 svibnja 2024

Na ahiret preselila Sajma Hamzić, majka kojoj su u ratu poginula oba sina, kćerka i muž

U Sarajevu je u 89. godini umrla Sajma Hamzić, majka i supruga koju mnogi pamte po emotivnoj ispovijesti o gubitku kćeri, sinova i supruga tokom opsade Sarajeva, nakon čega je ostala sama, bez pomoći nadležnih, zaboravljena i prepuštena sebi.

Sajma je, govore komšije za N1, posljednje dane provodila narušenog zdravlja, ali do kraja sa vedrim duhom, koji je zadržala unatoč teškoj sudbini. Iako ju je praunuk često obilazio, dodaju, ova sarajevska majka, otišla je sama, kako je uglavnom i živjela posljednjih trideset godina. Utjehu je, nakon gubitka porodice, kako nam je pričala, pronalazila u sedmoro unučadi i vjeri u Boga, smatrajući da ipak ima dobru nafaku, jer je uspjela preživjeti sve strahote koje su je zadesile.

Podsjetimo se, Sajma Hamzić ostala je u razmaku od samo deset mjeseci bez svojih najbližih, kćerke Ćamile, sinova Miralema i Salema, te supruga Ćamila. Kćerka je poginula na bratovim rukama od granate, jedan sin poginuo je na Igmanu, drugi na Hladivodama, obojica braneći Sarajevo. Na koncu je Sajmin suprug Ćamil, usljed povreda od granate, izdahnuo na njenim rukama. Za manje od godinu dana ubijeni su svi koje je voljela. Granata koja joj je ubila supruga razrušila je i cijeli stan u kojem su živjeli. Sajma Hamzić je morala dalje sama. Sve ispočetka, u praznini golih i napuknutih zidova.

Uprkos ovakvoj sudbini uspjela je stati na noge, preživjeti sama u stanu pored sarajevske Katedrale, ne popivši, kako nam je ispričala, niti jednu tabletu za smirenje. Prihvatila je svoju sudbinu, vjerujući da joj je s nekim razlogom bila namijenjena.

Najteže joj je bilo prihvatiti zaborav nadležnih, koji su uskratili pomoć ovoj majci, iako svjesni, kako je sama tvrdila, da su joj sinovi šehidi.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.