Petak , 14 lipnja 2024

Mjesec posta, milosti i oprosta: Sa akšamskim ezanom počeo mubarek mjesec Ramazan

Zalaskom sunca odnosno nastupanjem akšama, top sa sarajevske Žute tabije označio je početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Muslimani u Bosne i Hercegovine i širom svijeta večeras će nakon jacije-namaza klanjati i prvu teraviju. Ramazanski post će početi sutra, a zdravi muslimani su dužni postiti svaki dan mjeseca ramazana. Ove godine ramazan počinje 2. aprila i trajat će do 2. maja kada je prvi dan blagdana Ramazanskog bajrama.

Post započinje u ranu zoru, imsak, i traje sve do zalaska sunca, iftara (večere). Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada.

Posti se od zore do zalaska sunca, a u tom periodu muslimani se ustežu konzumiranja hrane, pijenja tečnosti, pušenja. Hrana i piće se serviraju dnevno, prije zore i nakon zalaska sunca. Spiritualne nagrade (thawab) za post su, vjeruje se, također umnožene tokom mjeseca ramazana. Tradicionalno se iftari u krugu porodice te se tom prilikom najčešće konzumira hrana iz domaće kuhinje. Po okončanju iftara, u večernjim satima slijedi teravija – ramazanska molitva.Post za muslimane tokom ramazana obično sadržava povećan broj namaza (molitva) i recitiranja Kur’ana. Za muslimane je ramazan prilika za duhovnu katarzu čovjeka.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da je u tradiciji Bošnjaka mjesec ramazan dočekivan s čežnjom i s nadom da će postići Božiju blizinu, a tako je i ove godine.

“Ramazan je blagoslovljeno vrijeme, ima svoja znamenja. Ramazanu posvećujemo svoju dušu i svoje tijelo. Ramazan je prilika da muslimani potvrde svoju vjeru, da je opečate”, poručio je reis Kavazović u intervjuu BIR televiziji.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.