Nedjelja , 23 lipnja 2024

Muči vas depresija, bolovi u kostima: Vašem tijelu nedostaje bitan vitamin

Vitamin D je važan nutrijent koji najviše dobijamo preko sunčeve svjetlosti, a ima ga i u određenim namirnicama poput mlijeka, žitarica, soka od narandže, jaja i najviše u ribljem ulju, piše Lovesensa.

Nedostatak vitamina D najčešće se javlja u zimskom periodu kada je smanjen broj sunčanih dana. Deficit ovog vitamina može da bude rizičan po zdravlje cijelog organizma, jer njegova funkcija je da ojača imunitet, jača kosti, štiti nas od oboljenja i reguliše insulin.

Prvi simptom koji ukazuje na nedostatak vitamina D je bol u zglobovima, kukovima ili koljenima. Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nedostatka vitamina D imaju simptome slične artritisu, a dokazano je da manjak ovog vitamina može biti okidač za nastanak osteoporoze. Vitamin D apsorbuje kalcijum i na taj način održava zdravlje kostiju.

Također, ima veliki značaj u građi mišića, nervnim kontaktima i borbi protiv upala u tijelu. Pored bolova u zglobovima, mogu se javiti i drugi simptomi usljed nedostatka vitamina D, a to su: infekcije, problemi sa gastrointestinalnim traktom, depresivno raspoloženje i krhke kosti. Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, važno je da se što prije obratite svom ljekaru.

Kod deficita vitamina D preporučuje se promjena ishrane, konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj vitamin, produženi boravak na Suncu i uzimanje suplemenata. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.