Petak , 14 lipnja 2024

Muhamed u 92. godini kreće na Marš mira: Hvala Bogu što imam takve noge

Do sada je, kaže, učestvovao u svim pješačkim pohodima kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Među najstarijim učesnicima ovogodišnjeg Marša mira, koji iz Nezuka ka Potočarima kreće u ponedjeljak 8. jula, je 91-godišnji Muhamed Alić iz Teočaka.

Do sada je, kaže, učestvovao u svim pješačkim pohodima kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je ispričao za radio Glas Drine, zdravlje ga još dobro služi, pa može pješačiti. Jedini problem mu je što ne vidi dobro i potreban će mu biti vodič u pješačkom pohodu.

“Ja imam 91 godinu, nastala je 92. Hvala Bogu da imam noge takve da mogu opet da idem u Srebrenicu pješke, ali sad ne vidim na oči i treba mi vodič”, priča Muhamed i dodaje da bi volio kada bi neko njegovih godina mogao ići s njim prema Potočarima.

U dosadašnjim pješačkim pohodima, priča Muhamed, među prvima je dolazio na odredište. Teško mu pada kada razmišlja o genocidu u Srebrenici. Zato mu je želja da, dok je živ, odaje počast žrtvama.

“Izginulo je mladića i mladića. To me motiviše i danas dan. Ti mladići nikome nisu bili krivi, ni dužni, osim što su bili muslimani”, kroz suze priča Muhamed.

Muhamed ističe da se o Srebrenici mora govoriti i da se razmjere genocida najbolje vide u Potočarima. – Da je bogdom da svaki čovjek iz Bosne i Hercegovine ode u Potočare i vidi to. Makar jedanput – poručuje Muhamed. (Tuzlanski.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.