Četvrtak , 23 studenoga 2023

Najezda je smrdibuba: Zaštitite svoj prostor od ulaska

Smrdibube se pred zimu spremaju za prezimljenje te zbog toga ulaze u tople prostore: stanove, kuće i slično.

Repelenata za zaštitu od njih nema, a jedina zaštita su postavljenje mreža na prozore i zatvaranje prozora, kaže doc. dr. sc. Ivana Pajač Živković iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju na zagrebačkom Agronomskom fakultetu na tvrdnju da mnogi Zagrepčani ovih dana doživljavaju najezdu tih buba u stanovima.

To su sve fitofagne vrste koje se hrane biljkama i za vrijeme trajanja vegetacijske sezone žive na biljkama hraniteljicama. Za vrijeme toplih jeseni češće ih uočavamo, dodaje.

Kad se osjećaju ugrožene, ispuštaju miris, pa ako ih želite ukloniti iz prostora nemojte ih dirati golim rukama već se zaštitite jednokratnim rukavicama, savjetuje sugovornica. Također, nastojte ih ne stiskati i ne dodirivati previše, kako ne bi ispustile miris, kojeg se teško riješiti satima, pa je najbolji način da ih izbacite iz stana to da ih podignete na list papira i izbacite kroz prozor – dodaje.

Nerijetko se nastanjuju u vrtovima, vrtnim kućicama ili podrumima. Među najdražim biljkama su im rajčice, mahunarke i paprike, pa na ovim kulturama mogu napraviti štetu, jer isisavaju sok iz cvijeta i plodova.

Vrtlari ih se mogu probati riješiti otopinom sode bikarbone u vodi, s kojom će pošpricati biljke, ili kemijskim sredstvima, no kako brzo stječu otpornost, zaštita često nije učinkovita.

U narodnoj predaji tvrdi se da smrdibube ne vole miris mente i češnjaka, pa vrijedi pokušati s tim da u vodu umiješate nekoliko kapi ulja od mente i time s vanjske strane pošpricate okvire prozora ili vrata od terase.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Aida Tule o eksperimentu i brutalnim prijetnjama supruga Edina: Svako od nas će odgovarati pred Jednim Sudijom

Oglasila se Aida Tule supruga Edina Tule koji joj je jučer uputio brutalne prijetnje, a …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.