Nedjelja , 23 lipnja 2024

Ne skidajte kožicu s piletine, korisna je za srce i ne deblja

Vjerojatno ste više puta čuli kako s piletine treba skidati kožicu prije pečenja ili kuhanja mesa, jer sastojci koje sadržava mogu pridonijeti razvoju kolesterola, te potaknuti bolesti srca.

No, nedavne studije pokazale su da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa prije nego što ćete ga pojesti. Štoviše, stručnjaci Sveučilišta Harvard utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.

Ipak, treba imati na umu da ne bismo smjeli pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu. Zato je dobro biti umjeren.

Dobra je za srce

Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, budući da se skidanje kožice preporučivalo upravo zbog pretpostavke da može naštetiti srcu. No, kao i avokado, s kojim se također preporučuje da budemo umjereni, pileća kožica sadržava nezasićene masti koje su korisne za srce. One pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola te reguliraju hormone.

Nema razlike u kalorijama

Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožu, pa nema razloga izbjegavati je zbog mogućnosti da unesete previše kalorija, ili da se od toga udebljate.

Aromatična je

Meso koje ima kožicu ne morate dodatno soliti da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumaciju previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.

Sprječava upijanje ulja

Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može upiti puno ulja. Kožica je tu kao barijera, odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Tako, čak i ako izbjegavate jesti pileću kožicu, skinite je s mesa tek u tanjuru, a ne prije pečenja ili kuhanja. (Hanuma.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

San snova: Ova mala drvena kućica na plaži s pogledom na more ostavit će vas bez teksta (FOTO)

Mjesto koje je pobudilo našu maštu i interes i našlo se na popisu nekretnina u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.