Srijeda , 17 travnja 2024

“Najzdravije voće na Zemlji”: 10 razloga zašto zašto biste hurme trebali jesti svaki dan

Poslanik Muhammed, sallalahu alejhi we sellem, je hurmama kao hrani vjernika pridavao posebnu pažnju, naročito za vrijeme mjeseca ramazana. Allah Svemogući palmu i hurmu spominje na mnogo mjesta u Kur’anu i obavještava nas da su hurme hrana stanovnika Dženneta. U čemu je onda tajna ove veoma hranljive voćke? Je li moguće koristiti hurme kao lijek za neke bolesti? Šta o hurmama kazu današnji naučnici?

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na Zemlji. Posebno su značajne vegetarijancima s obzirom na to da sadrže neke tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma, a ne mogu se lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla.

Bez obzira na to koju vrstu hurmi konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan, a u nastavku teksta saznajte zašto.

Ovo se voće koristi u različitim dijelovima svijeta, a važan je dio prehrane u arapskim zemljama. Zanimljivo je da se datulje proizvode u 35 različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara. Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju datulje jesu Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Libija, Tunis i SAD te u manjim količinama Španija, Meksiko, Jemen i Palestina. 

Smatra se da datulja potiče iz sjeverne Afrike. Danas je raširena u svim suptropskim predjelima, prvenstveno iz komercijalnih razloga. Iako se uzgaja i u tropskim krajevima, tamo plodovi ne sazrijevaju dobro, što je posljedica visoke vlažnosti. Plodovi datulje veoma su važni u prehrani lokalnog stanovništva. Zašto je to baš tako, nije teško odgonetnuti.

Hurme – nutritivna vrijednost

Mesnati dio ploda hurme sadrži 44 – 88 % svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana.

Energetska vrijednost hurmi u količini od 100 g, ovisno jesu li u pitanju svježe hurme ili ipak sušene, iznosi 150 – 310 kcal.

Udio masnih kiselina je u hurmama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datulje se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9 %), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

Hurme sadrže i fluor koji je izuzetno bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen koji je važan za normalan rad imunološkog sistema. Vjeruje se kako hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za šta je zaslužan upravo selen.

Naučno istraživanje obavljeno 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju hurmi koji obuhvata čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u najpopularnijim plodovima (npr. narandžama, jabukama i bananama). Tu je i određena razina pektina koji je također važan za zdravlje.

Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Prije svega sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči.

Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida. Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Istraživanje objavljeno 2007. ukazuje na to da je manje vjerovatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare ako su konzumirali namirnice bogate ovim tvarima.

Poznati nutricionistički časopis International Journal of Food Sciences and Nutrition donosi naučno sistraživanje koje je proučavalo određene sastojke hurmi. Osim što sadrže visok postotak ugljikohidrata koji našem tijelu osiguravaju potrebnu energiju, datulje imaju zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina.

Istraživanje također potvrđuje da hurme imaju značajan izvor oleinske kiseline u svojem sjemenu, a sadrže i elementarni fluor koji je koristan za zaštitu zuba od propadanja.

Ovakva naučna istraživanja poboljšavaju naše znanje i povećavaju zahvalnost na datuljama zbog njihove zdravstvene uloge.

Hurme – kalorije

Nutritivna vrijednost 100 g sušenih datulja je, ovisno o stupnju sušenja, 260 – 310 kcal. U njima se nalazi:

– masti (ukupno) – 0,39 g

– kolesterol – 0 g

– natrij – 2 mg

– ugljikohidrati – 75,03 g

– vlakna – 8 g

– šećeri – 63,35 g

– proteini – 2,45 g.

Svježa hurma sadrži 150 kcal/100 g. Kod nje je količina ugljikohidrata dvostruko manja i varira 35 – 40 g.

Hurme i zdravlje

U nastavku donosimo 10 razloga zašto biste trebali jesti datulje svaki dan.

1. Hurme su hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Upravo zbog toga se hurme preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza

2. Hurme sadrže željezo

Hurme su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 g datulja sadrži oko 10 % preporučene dnevne vrijednosti željeza.

3. Hurme su “zdravi slatkiš”

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 – 3 hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerovatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

Od hurmi se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

O tome koliko su zdravije od slatkiša zaslađenih bijelim kristalnim šećerom ne treba govoriti!

4. Hurme su bogate proteinima

Hurme su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportista konzumira nekoliko hurmi dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina. Budući da su sportaši izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan čimbenik koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.

5. Hurme poboljšavaju zdravlje kostiju

Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za:

održavanje zdravlja kostiju

jačanje koštane strukture

sprječavanje stanja kao što je osteoporoza.

Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje u obitelji imaju slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.

6. Hurme potiču probavu

Osobe koje imaju problema sa zatvorom definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji datulja s obzirom na to da one djeluju pogodno na rad probavnog sistema. Zašto su čaroban izbor kada je u pitanju loša probava? Hurme sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redovni korisnici hurmi istaknuli su njihovu korist i kada su u pitanju problemi poput hemoroida.

7. Hurme su izvrsne i u trudnoći

Istraživanja su pokazala da datulje pozitivno utiču na trudnoću i porođaj. Jedno istraživanje dokazalo je da su žene koje su jele hurme tokom posljednje četiri sedmice trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, hurme pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tokom trudnoće.

8. Hurme i liječenje visokog krvnog pritiska

Hurme mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska zbog relativno visokog postotka magnezija. Redovni korisnici hurmi ističu kako su se uz hurme u potpunosti riješili lijekova za regulaciju pritiska. O tome trebate li prestati konzumirati lijekove za pritisak svakako se trebate posavjetovati s vašim liječnikom.

Dokazano je i da hurme smanjuju rizik od moždanog udara. Svaki put kada u organizam unesete 100 mg magnezija dnevno, rizik od moždanog udara smanjuje se za 10 %. Zvuči kao naučna fantastika? Probajte.

9. Hurme su prirodni lijek za smanjenje boli

Budući da su bogate magnezijem, datulje djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, kao i arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

Iako nismo isprobali, neki tvrde kako su hurme odličan izbor ako ste mamurni. Ne preostaje vam ništa drugo nego nabaviti vrećicu hurmi kao “prvu pomoć” u slučaju dobrog provoda.

10. Hurme poboljšavaju izgled kože

Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom. Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema sa suhom kožom zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uslovima.

Hurme za mršavljenje

Osobe koje jedu više voća i povrća općenito brže gube težinu od osoba koje prehranu ne baziraju na namirnicama koje sadrže visok postotak vlakana. Hurme se smatraju idealnom namirnicom zato što su bogate hranjivim tvarima. Budući da su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, mogu pomoći u detoksikaciji organizma. 

Hurme će zbog visokog udjela vlakana poboljšati vašu probavu te je učiniti redovitom, što je ujedno i prvi korak u procesu mršavljenja.

Kako jesti hurme?

Hurme možete jesti:

– uz orahe, bademe ili neko drugo sušeno voće

– u voćnoj salati

– u desertu

– uz povrće, rižoto, kus-kus i sl.

– uz čašu mlijeka (najpopularniji način konzumiranja).

Datulje i dijabetes

Dijabetičari datulje većinom izbjegavaju zbog visokog postotka šećera, ali to nije potrebno. Stručnjaci ističu da ako se konzumiraju dvije datulje dnevno, nema straha od mogućih posljedica. Ako ste ipak zabrinuti, možete se konzultirati s vašim ljekarom ili nutricionistom.

Dijabetičarima hurme mogu biti odličan izbor kada je u pitanju regulacija probave. Osim toga, budući da su bogate vitaminima i mineralima, datulje mogu oboljelima od dijabetesa osigurati nadoknadu hranjivih tvari. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.