Petak , 14 lipnja 2024

Nana Emina iz Srebrenice ispostila više od 70 ramazana: Nije teško kada imaš volju

Emina Merdžić, čije je djevojačko prezime Smajlović, ima 78 godina, mjesec ramazan posti od sedme godine. Rođena je u srebreničkom selu Tokoljaci, odakle se udala u Glogovu, gdje je rodila četvero djece, a danas živi nedaleko od Srebrenice, u naselju Gostilj.

“Od sedme svoje godine se prije moralo postiti. Sjećam se dobro trešnje, u snu se nesnile. Ja se smjela da penjem na trešnju, kažu mi, idi naberi trešanja za iftara”, govori Emina i dodaje da se nakon Drugog svjetskog rata teško živjelo, da nije bilo hrane kao danas.

“Poslije onog rata to je bilo. Ja se sjećam dobro, zelje se bralo i sjecalo se da se ukuha od kuruze hljeb. Sjećam se toga. Sad je milina i postiti, ima svega”, kaže Emina.

Emina se prisjetila iftara koje je njena majka pripremala.

“Onda, oni đevrek smo mi to zvali, pod sačom mama ukuha i ispeče. Ja se sjećam prije, uoči ponedjeljka i petka se kuha pita i (p)šenični hljeb. Sad je to prevazišlo mjere, ja se bojim dragog Allaha”, priča Emina.

Kaže da joj, uprkos godinama, nije teško postiti:

“Nije teško postiti, ništa nije teško kada imaš volju.”

Nana Emina voli da čita knjige i novine. Ramazanske dane provodi učeći Kur’an.

“Nešta čitam, učim. Imam knjiga. Ja volim knjige. Kupovala sam knjige gdje god sam išla. Novine čitam, jer sam od djetinjstva čitala novine”, priča Emina.

Sada ne radi mnogo fizičke poslove, ali voli da uređuje avliju i uzgaja cvijeće. Mladima poručuje da se bore u životu te da je post zdrav.

“Može se postiti, naročito sad. Imaš da pojedeš, popiješ, da odmoriš kad hoćeš, ali slabo, neće omladina”, kaže Emina.

U genocidu u Srebrenici ubijen joj je suprug i sin Azmir, koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 25 godina od genocida, Azmir nikada nije pronađen, a Emina se nada da će ga pronaći i ukopati u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

“To me najgore pogađa. Čini mi se, kada bi našla nokat njegov, ja bih njega ukopala. K’o što žene kažu imaju tamo, pa što ne ukopaju. Muža su mi našli odmah u Glogovoj, u grobnici, bilo njih dvjesto i nešta. A, sina mi nikad niko nije vidio, ni kroz šumu kad su išli”, govori tužno Emina.

Emina Merdžić je sestra novinara Kjašifa Smajlovića koji je 1992. godine ubijen u Zvorniku. Prva je novinarska žrtva rata u Bosni i Hercegovini. (Anadolija)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.