Utorak , 28 svibnja 2024

IZ BiH raspisala konkurs za prijem učenika u prvi razred medresa: Ove godine bez prijemnog ispita

Na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je online održana 23. aprila ove godine, usvojene su izmjene i dopune pravilnika o upisu učenika u prvi razred u medresama Islamske zajednice u BiH.

Prema usvojenim izmjenama, osnivač medresa u Bosni i Hercegovini i u Sandžaku omogućio je kandidatima za upis i njihovim porodicama da se ne izlažu riziku zaraze od COVID-19, čija je pandemija usporila ili zaustavila mnoge aktivnosti i procese u čitavom svijetu, pa i one u obrazovanju, piše Hanuma.ba.

Ovim izmjenama je omogućeno medresama da organiziraju online upis kandidata i provođenje pojednostavljene procedure prijema aplikacija i bodovanja kandidata.

Na osnovu odredbi člana 17. i člana 20. Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta, člana 4. Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa i člana 1 Pravilnika o dopuni Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspisuje konkurs za upis učenika u I (prvi) razred medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u školskoj 2020/2021. godini.

Prijava i upis učenika u prvi razred u školsku 2020/2021. godinu realizirat će se elektronski, putem službene webstranice medrese u koju se učenik kandidira za upis.

Kandidati za upis u medrese neće polagati prijemni ispit. Kandidati koji su hafizi, učenici generacije u osnovnoj školi ili koji su ostvarili odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u posljednja četiri razreda osnovne škole, uz priložene dokumente kojima potvrđuju svoj status, bit će bodovani s najvećim brojem bodova po svim kriterijima bodovanja i kao takvi odmah primljeni.

Rok za prijavu i upis kandidata je od 1. do 20. juna 2020. godine u jednoj od medresa (osim za kandidate za upis u Behram-begovu medresu (1-10.6) i kandidate koji su osnovnu školu završili u Kantonu Sarajevo, a koji će se upisivati putem online sistema upisa u skladu s rokovima i uslovima koje propisuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo):

– Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (medresa.ba),

– Behram-begova medresa u Tuzli (bbm.edu.ba),

– Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku (medresa.edu.ba),

– Karađoz-begova medresa u Mostaru (medresamostar.com),

– Medresa “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu/Visoko (medresa.org),

– Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu (medresa-cazin.ba),

– Medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru (mesihat.org/medresa).

Konkurs za prijem učenika u prvi razred medresa možete preuzeti OVDJE. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.