Subota , 25 svibnja 2024

Naša divna domovina: Pogledajte zadivljujuće prizore Bunskih kanala snimljenih iz zraka (VIDEO)

Na YouTube kanalu Dronepro BiH podijeljen je video Bunskih kanala, a koji donosi impresivne prizore ovog prirodnog krajolika nadomak Mostara snimljene iz zraka.

U posljednje vrijeme Bunski kanali postali su posebno popularna turistička destinacija, a predstavljaju mjesto gdje se u Neretvu preko sedrene barijere ulijeva Buna. Nalaze se 15-ak kilometara južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina.

Zadivljujuće tirkizne boje prelijepog krajolika uz činjenicu da Buna formira i niz slapova prije nego što se pridruži Neretvi pokazuju da ovo mjesto nije poput drugih ušća.

Studije su pokazale da ovdje obitava više od 20 endemskih vrsta, od kojih su neke kritično ugrožene. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj prirodni fenomen stvaran milion godina i da se nikada neće moći vratiti u prvobitno stanje ako dođe do uništenja ekosistema.

Pored Bunskih kanala je biciklistička staza, koju su entuzijasti napravili na trasi stare Ćirine pruge i vodi od Mostara pa sve do Dubrovnika. Lokalitet Bunskih kanala je od 1970. godine zakonom zaštićen. Bunski kanali su u žiži javnosti od 2014. godine, otkada traje borba građana protiv izgradnje mini hidroelektrana. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.