Petak , 14 lipnja 2024

Očistite svoju četkicu za zube: Dezinfekcija u samo 5 koraka

Iako se ne vjeruje da klice na četkici za zube mogu direktno uzrokovati zdravstvene probleme, njeno redovno čišćenje, pravilno skladištenje i poznavanje kada je trebate zamijeniti je važno, prenosi 24sata.hr.

Naša usta su domaćini za miion klica, uključujući i one koji žive na našim zubima, pa ne čudi da se te klice mogu skupiti na vašoj četkici za zube.

No također i bakterije iz vaše kupaonice mogu završiti na vašim četkicama. Iako se ne vjeruje da klice na četkici za zube mogu direktno uzrokovati zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno skladištenje i poznavanje kada je trebate zamijeniti važno je za održavanje dobre oralne higijene.

Uostalom, u čemu je smisao četkanje zuba ako četkica za zube nije čista?

Evo kako spriječiti širenje klica na četkici za zube i s nje te najbolje načine čišćenja:

1. Operite ruke prije i nakon pranja zuba

Prvo, važno je oprati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi kad god dodirnete četkicu za zube.

Vaše su ruke glavno sredstvo prijenosa bakterija i virusa, pa će pranje ruku prije i nakon četkanja pomoći zaustaviti širenje mikroba na i sa četkice.

2. Isprati i pravilno čuvati četkicu za zube

Trebate dobro isprati četkicu za zube vodom iz slavine nakon svake upotrebe da biste uklonili preostale čestice hrane, zubnu pastu i ostatke prljavštine.

Nakon ispiranja držite četkicu u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na zraku. Bakterije koje žive na vašoj četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kisika, pa će sušenjem zraka ubiti većinu bakterija.

Osim toga, klice cvjetaju u vlazi i zatvorenim posudama ili ormarima, pa je važno ostaviti je na otvorenom.

Konačno, izbjegavajte pohranjivanje više četkica, poput onih od članova porodice, u isti držač ili ladicu. Najbolje je da četkice ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se klice mogu i tako širiti.

3. Dezinficirajte četkicu za zube

Ako želite poduzeti dodatne mjere opreza ili, recimo, da vam slučajno četkica za zube padne na pod, a on je vidljivo prljav, trebati ćete dezinficirati četkicu za zube kako biste bolje ubili klice.

Hidrogen peroksid učinkovito je dezinfekcijsko sredstvo koje može uništiti i deaktivirati širok spektar mikroorganizama. Antiseptičko sredstvo za ispiranje usta sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu ubiti sve bakterije.

Prema istraživanju iz 2011., natapanje četkice za zube u antiseptičko sredstvo za ispiranje usta ubija 100% mikroba.

Evo kako dezinfikovati četkicu za zube u samo četiri koraka pomoću antiseptičkog sredstva za ispiranje usta ili hidrogen peroksida:

1. Četke temeljito isperite vodom nakon četkanja

2. U malu šalicu stavite antiseptičko sredstvo za ispiranje usta dovoljno da prekrije četkicu za zube.

3. Potopite oko 15 minuta – dulje riskirate oštećenja četkice

4. Temeljito isperite vodom

Postoje i drugi, prirodniji sastojci koje možete koristiti za dezinfekciju četkice za zube – poput octa.

U istraživanju iz 2014., upotreba 100% bijelog octa za dezinfekciju četkice za zube bila je najučinkovitija alternativna metoda u poređenju sa UV-dezinfekcijom i mikrovalnom pećnicom.

Američki Dječji zavod za oralno zdravlje preporučuje da četkicu natopite s dvije kašikice sode bikarbone i s jednom šoljicom vode. Soda bikarbona ima antibakterijsku moć čišćenja.

4. Čuvajte četkicu za zube na sigurnom tokom putovanja

Kako bi četkica za zube ostala bez klica tokom putovanja, raspakujte je i pravilno je pohranite gdje god krenete.

Četkicu za zube sušite na zraku što je duže moguće, prije nego što je vratite u torbu za put. To je jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od mikroba, piše Insider.

5. Morate znati kada trebate baciti četkicu za zube

Četkicu za zube treba zamijeniti otprilike svaka tri do četiri mjeseca, ili prije primjera radi ako su vlakna istrošena ili zgnječena. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.