Subota , 22 lipnja 2024

Palestinka Iman Al Masry trudna pješačila satima kako bi izbjegla napade IDF-a pa rodila četvorke (VIDEO)

Mlada Palestinka u poodmakloj trudnoći prepješačila je nekoliko kilometara u pojasu Gaze sa svoje troje djece kako bi izbjegla izraelsko bombardovanje.

Iman Al Masry je uspjela doći do izbjegličkog kampa Dajr Balah, gdje je rodila četvorke, dvije djevojčice i dva dječaka. No ubrzo je morala napustiti bolnicu kako bi napravila mjesta za druge pacijente.

“Dojim ih, ali nemamo dovoljno hrane ni pelena”, rekla je 28-godišnja žena koja sada živi sa svojom djecom i mužem u pretrpanoj učionici lokalne škole koju vodi UNRWA.

“Racije su vrlo česte, djecu nastojimo udaljiti od prozora”, dodala je. Troje četvorki spava s majkom na podu, četvrti je morao ostati u bolnici jer je bio preslab, težak samo kilogram.

Njihov 33-godišnji otac veći dio dana provodi vani pokušavajući nabaviti hranu za porodicu

“Djeca trebaju mlijeko, a moja supruga treba prehranu koja sadrži proteine”, kazao je suprug.

Humanitarna pomoć tijekom aktualnog rata u Pojas Gaze stiže u vrlo malim količinama, a njezinu distribuciju otežavaju borbe i bombardovanje, uništene ceste, ali i kvarovi na telekomunikacijskim vezama.

Očajni Palestinci često uskaču u kamione s hranom prije nego što je humanitarne organizacije uspiju podijeliti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 13 bolnica u Pojasu Gaze djelomično funkcionira, dvadesetak bolnica nije u funkciji.

Prema procjeni UNRWA-e, sada je u Pojasu Gaze oko 50.000 trudnica, a oko 180 ih svaki dan rađa. Prošle sedmice Fond Ujedinjenih naroda za djecu upozorio da je najmanje 10.000 djece mlađe od pet godina u Pojasu Gaze u opasnosti od pothranjenosti opasne po život u nadolazećim sedmicama.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 1,9 miliona od 2,4 miliona stanovnika Pojasa Gaze bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog borbi, a većina ih je pobjegla na jug.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.