Utorak , 9 travnja 2024

Posebna ličnost: Turska televizija predstavila seriju ‘Osvajač Jerusalema – Salahuddin Ejjubi’ (VIDEO)

Serija o hrabrom junaku, vitezu islama Salahuddinu Ejjubiju svjetlo dana ugledati će 13. novembra, kada će biti premijerno prikazana njena prva epizoda, piše portal Hanuma.ba.

Ṣalāhuddīn El-Ejjūbī je, nema sumnje, jedna od najistaknutijih, najpopularnijihi najmarkantnijih ličnosti u povijesti islama. Njegovo (pravo) ime je Jusūf i rođen je 1138. godine u Tikritu (grad u Iraku sjeverno od Bagdada).

Pogledajte u videu ispod prvi oficijelni trailer nove serije:

Seriju potpisuje Akli film produkcija, a prava za njeno prikazivanje kupila je TRT produkcija.

Kako piše portal Hanuma.ba, saradnja o snimanju serije dogovorena je 20. augusta 2021. godine u Beogradu gdje je potpisan ugovor između Emrea Konuka, vlasnika Akli Film Production i pakistanskih producenata ‘Ansari & Shah Films’, dr. Kashifa Ansarija i dr. Junaida Ali Shaha.

Ekipa serije sa njenim glumcima okupila se 18. septembra gdje im je dostavljen scenarij.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Emre Konuk (@emrekonuk)

Snimanje započeto je 26. septembra o čemu je javnost putem svog Instagram profila obavijestio Konuk.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Emre Konuk (@emrekonuk)

Glavna uloga pripala je Uguru Gunesu koji će tumačiti lik Salahuddina Ejjubija, bit će prikazan kao kurdsko-turski musliman koji uspostavlja dinastiju Ayyubid i postaje prvi vladar Egipta i Sirije.

Njegovu suprugu Ismet ad-Din tumačit će glumica Dilin Doger.

Na seriji o velikom osvajaču Salahuddinu Ejjubiju radilo je čak 16 pisaca. Historijsku seriju potpisuju turski historičari uz pomoć pakistanskih paleografa i istraživača.

Pakistanski producent Kashif Ansari istakao je da su scenaristi za seriju angažovali pomoć turskih historičara, istraživača i autora kako bi je što više prikazali vjerodostojnom.

Ličnost Salahuddina El-Ejjubija

Ṣalāhuddīn El-Ejjūbī ostao je jedna od najistaknutijih ličnosti u povijesti islama. Bio je pokrovitelj nauke, štitio je i podržavao islamske učenjake, imao je velikog udjela u raznim infrastrukturnim projekatima, gradnji džamija, škola, vodovoda, kanala.

Njegovo (pravo) ime je Jusūf i rođen je 1138. godine u Tikritu (grad u Iraku sjeverno od Bagdada). Kurdskog je porijekla, a njegov otac Nedžmuddīn Ejjūb bio je vojni zapovjednik grada Baalbeka u Liban(on)u. Ṣalāhuddīn je imao tek jednu godinu kada je došao u ovaj grad. Sa svojom braćom odgajan je na dvoru Nūruddīna Maḥmūda Zengija/Zenkija koji je 1154. godine osvojio Damask. Neki prvi spomeni i javno pojavljivanje Ṣalāhuddīna vezuju se za 1164. godinu kada je pratio amidžu Eseduddīna Šīrkūha u vojnom pohodu na Egipat koji je, u to vrijeme, bio pod upravom Fatimijjske dinastije.

Historičari ističu da je, barem u prvim danima Ṣalāhuddīnove vladavine, on više bio političar nego vojskovođa, dostupan uticaju razumnih savjetnika, pametan i mudar pri izboru saradnika, ali nikome nije (pre)dao vlast iz svojih ruku. Počeci njegove vladavine obilježeni su i pokušajima nekadašnjih vojnika, koje su fatimijske halife kupili i doveli da ih štite, da se domognu ponovo domognu vlasti i položaja koje su imali na dvoru.

Veći dio svog imetka je posudio drugima, darovao ili podijelio kao sadaku. Iza njega je ostao svega jedan dinar i 47 dirhema, nešto oružja i jedan konj. Prenosi se da su morali sakupiti još novca da bi bilo dovoljno za njegovo opremanje i dženazu.

Ez-Zehebī u djelu Siyar a’lām an-nubelā’ spominje da je El-Muveffeq ‘Abdul-Laṭīf rekao: „Otišao sam kod Ṣalāhuddīna dok je bio u Jerusalemu i vidio sam kralja koji je plijenio oči divljenjem a srca ljubavlju, bilo da su bili blizu ili daleko. Bio je opuštena osoba, dopadljiva a njegovi drugovi su ga oponašali, takmičeći se sa njim u dobru kao što Allah kaže: I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti…“ Prvu noć koju sam proveo sa njim našao sam da je njegov skup okupljen sa učenjacima koji su bili preokupljeni znanjem. Slušao bi ih pažljivo i učestvovao u njihovim raspravama. Naučio bi kako da gradi zidove i kopa rovove, i sam bi to potom radio, noseći kamenje na svojim plećima.”

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.