Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Predivno: Mladi sarajevskog džemata halvom i osmjehom obradovali džematlije povodom mubarek noći (FOTO)

“Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!” je dova Muhammeda, a. s., kojom vjernici ulaze u mjesec redžeb i mubarek noć Lejletu-r-regaib.

Prva mubarek noć mjeseca redžeba je Lejletu-r-regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je obilježavaju u ibadetu. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Gospodaru. Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

Ovim povodom aktivisti Mreža mladih Lubine džamije su pripremili hedije, halvu i lijepe poruke, te obišli džematlije na Vratniku. Halvom koja se tradicionalno priprema u muslimanskim kućama za mubarek noći i porukom o značaju ova tri mjeseca izmamili su mnogo osmijeha na licima džematlija.

Imam džemata mr. Salih-ef.Meštrovac ističe da je ponosan na spremnost mladih ovog džemata da svojom brigom i pažnjom doprinose razvoju džemata, te u svakoj situaciji budu sa svojim džematom i džematlijama. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *