Utorak , 28 svibnja 2024

Sarajevo: 17-godišnja Ajna Maglić za dva dana pred komisijom za hifz proučila cijeli Kur’an, te stekla zvanje hafize (FOTO)

U subotu, 03. aprila 2021. godine, pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u sastavu: hfz. Ismet-ef. Spahić, predsjednik, doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, hfz. Haso-ef. Popara i mr. hfz. Salih-ef. Halilović, hifz je položila mlada hafiza Ajna Maglić, učenica drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, učeći dnevno po 15 džuzeva.

Ajna Maglić (17) za dva dana proučila i time položila cijeli Kur’an pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH te stekla titulu Hafiza Kur’ana Časnog!

Hafiza Ajna (Adnan i Amina) je rođena u gradu Allahovog poslanika Medini Munewweri, prenosi Hanuma.ba.

 

Ova divna vijest objavljena je na zvaničnoj stranici Udruženja za odgoj i edukaciju “Bejjan”, čiju objavu prenosimo u cjelosti;

“Ajna je učenje Kur’ana započela kada je imala 6 godina te je svoje prve džuzeve naučila pred mualimom Merimom Drinjak. Uvidjevši njenu inteligenciju uz podršku roditelja počela je aktivno da se posvećuje hifzu i upisuje se u grupu naprednog hifza u Udruženju Bejan kod svoje muhafize, hfz. Hajre Imamović-Zulum.

Kroz proces hifza se koristila aktivnostima koje nudi Udruženje, te je kroz grupu intenzivnog hifza prelazila i određene dijelove Kur’ana kod mualime Aldine Husrep-Tucaković. Prošle godine u januaru je odlučila da zadnjih 5,5 džuzeva (110 stranica) pokuša završiti dok je bila na svetom putovanju u Mekku sa roditeljima i porodicom. U januaru prošle godine završila je proces učenja Kur’ana napamet ondje gdje je objava Kur’ana počela da se spušta, u Haremu Kabe, Mekki Mukerremi.

Uzvišeni Allah je doista podario bereketa da uspije u svom naumu i svima nama priušti radost zbog njenog uspjeha. Nakon toga je pristupila utvrđivanju cijelog Kur’ana sklapajući džuz po džuz do upotpunjenja cijele hatme Kur’ana. Posljednja tri mjeseca su bila intenzivnija jer je hatme prelazila za 15, 10 i 6 dana.

Pred internom komisijom u Udruženju Bejan je položila za 6 dana cijeli Kur’an. Kako se termin za komisiju pred Rijasetom približavao, hfz. Ajni je raslo samopouzdanje da bi svoj zvanični ispit mogla da pređe za manje dana, odnosno za dva dana. Uvažena Komisija u sastavu hfz. Ismet ef. Spahić, hfz. Haso ef. Popara, dr.hfz. Mensur ef. Malkić i mr. hfz. Salih ef. Halilović su doista pokazali veliku podršku, razumijevanje i poštovanje prema našoj kandidatkinji hfz. Ajne te su njenu spremnost ocijenili komentarom da bi hatmu mogla proučiti i za jedan dan.

Doista smo ponosni na uspjehe koje naša omladina postiže svakim danom čuvajući u svojim prsima Časni Kur’an.
Hfz. Ajna nije samo ponos Udruženja Bejan, ona je ponos svoje Gazi Husrev-begove medrese, kao što je spomenuo član Komisije hfz. Malkić.
Ono što joj je bilo od velikog značaja u procesu hifza jeste i njeno poznavanje arapskog jezika.

Molimo dragog Allaha da podari svako dobro našoj novoj hafizi, njenim roditeljima, muhafizi, našem Udruženju Bejan i njenom posvećenom kolektivu, našoj Komisiji koja je posvetila svoje vrijeme i pažnju za ove svijetle primjere a sve u službi islamu i muslimanima naše domovine Bosne i Hercegovine.

Neka dragi Allah visoko uzdigne bajrak ponosa mladih naraštaja koji sticanjem znanja doprinose boljitku naše države”, navodi se u Facebook objavi ovog udruženja.

Redakcija portala Hanuma.ba izražava čestitke mladoj hafizi Ajni Maglić, njenoj porodici, muhafizi i članovima Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese. Allah mubarek olsun! (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.