Petak , 14 lipnja 2024

“U grudima u sred duše nosim moju Srebrenicu”: U Potočarima predstavljena emotivna kasida ‘Julsko jutro’ (VIDEO)

U okviru zvaničnog programa obilježavanja 26. godišnjice genocida u Doma kulture Srebrenica danas je premijerno predstavljen videospot za pjesmu “Julsko jutro” u kojem se pojavljuju i potomci ubijenih u genocidu.

Spotu je sniman u Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari, kojeg je realizirala produkcijska kuća HudHudPro iz Sarajeva a koji, uz izvanrednu glasovnu izvedbu učenice Gazi Husrev-begove medrese Esme Zulić, donosi toplu i upečatljivu priču o postratnoj sudbini Srebreničana.

Djeca koja se pojavljuju u ovom spotu žive u Srebrenici i potomci su ubijenih u genocidu. Sama pjesma, pisana iz perspektive porodica žrtava genocida, nosi emotivnu i iskrenu poruku bola, ponosa, ali i nade u bolju budućnost.

Muziku i aranžman uradio je Eldin Huseinbegović, a tekst je napisao Edin ef. Mezit.

Riječ je o neobično lijepom poetsko – muzičkom omažu žrtvama genocida u Srebrenici, pisanom iz perspektive preživjelih žrtava srebreničkog genocida koje se svakog jula iznova suočavaju sa svojim najbolnijim sjećanjima.

“Kroz specifičan umjetnički izražaj, ova kompozicija nastoji prenijeti dio najdubljih emocija koje se krile iz intimnog svijeta članova porodica brutalno ubijenih u najvećem masovnom zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, kazao je ef. Mezit.

Dodao je kako stihovi sadrže potresne, sjetne ali i optimistične elemente koji u harmoničnom suglasju kod slušaoca bude najtoplije ljudske osjećaje, te da melodija pjesme svojom izražajnošću izvanredno prati i naglašava emocije sadržane u tekstu.

Projekat “Julsko jutro” podržali su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.