Utorak , 28 svibnja 2024

Veliki uspjeh banjalučke medrese: Nakon 3 mjeseca rada, sekciju hifza pohađa 9 učenika (FOTO)

U subotu 06. februara 2021. godine u prelijepom ambijentu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, nakon podne-namaza, održana je svečanost povodom promocije sekcije hifza, obzirom da je Faruk Šiljić, učenik prvog razreda Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić, uspio naučiti trideseti džuz napamet.

Svečanosti su prisustvovali muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, mr. Muharem-ef. Omerdić, direktor Fondacije “Hifz Časnog Kur’ana”, dr. Džemal Mosleh, učenici Medrese, imami Medžlisa Banja Luka kao i Farukovi roditelji.

Na samom početku prisutnima se obratio hfz. Muamer-ef. Okanović, prvi imam Ferhat-pašine džamije, profesor kiraeta i voditelj sekcije hifza u Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ koji je rekao:“ Pripala mi je posebna čast i zadovoljstvo da danas, povodom svečanosti kojom banjalučka Medresa“Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ promoviše sekciju hifza Kur’ana u Ferhat-pašinoj džamiji, sa vama podijelim radost i sreću zbog obnavljanja tradicije njegovanja pamćenja Kur’ana, kojom je Banja Luka stoljećima bivala prepoznatljivom. Iskoristio bih priliku da posebno poselamim našeg gosta i dugogodišnjeg rukovodioca Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamskoj zajednice, mr. Muharem ef. Omerdića, i cijenjenog direktora Fondacije „Hifz Časnog Kur’ana“, dr. Džemala Moslehu, kojima se zahvaljujemo što su svojim prisustvom uveličali i uljepšali današnju svečanost. Odlukom Nastavničkog vijeća medrese Reis Ibrahim ef. Maglajlić, 16. oktobra 2020. godine, sekcija hifza je zvanično počela sa radom. Pet vrijednih učenika, koji su iskazali ljubav prema pamćenju i pravilnom učenju Kur’ana, aktivnim učešćem su podržali ossnivanje sekcije. Nakon tri mjeseca rada, sekcija hifza broji devet polaznika, a jednog od njih, Faruka Šiljića, čija vezanost za pamćenje Kur’ana potječe iz okrilja porodice, koja njeguje ljubav prema hifzu i hafizluku, posebno ističemo kao učenika, koji je prvi napamet proučio posljednji kur’anski džuz. Zahvaljujemo se Muftiji banjalučkom, mr. Nusret ef. Abdibegoviću, koji svojim djelovanjem poseban fokus stavlja na obezbjeđivanje uslova za kvalitetan rad ove sekcije, te direktoru medrese, mr. Muris ef. Spahiću i njegovim pomoćnicima, zbog nesebične podrške u radu. Molim Allaha da naše polaznike sekcije hifza, kao i sve učenike, medresom osnaži, kao što su oni, svojim prisustvom i traganjem za znanjem i moralnim vrijednostima, ojačali i uljepšali našu medresu, džemate i Banja Luku.“

Nakon hafizovog uvodnog obraćanja, prisutne je poselamio i mr. Muris-ef. Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ koji je nakon selama kazao:“ Poštovani muftija, dragi gosti, imami, roditelji i učenici! Neizmjerno sam radostan što u ovoj prilici mogu Vam izraziti dobrodošlicu u ime Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banja Luci, koja je otpočela sa radom u septembru 2020. godine, a čije rezultate rada i djelovanja već sada vidimo i osjećamo u našem gradu Šeher Banja Luci. Današnja svečanost ima za cilj da podstakne učenike, prezentira postignute rezultate i pokaže da se radost treba podijeliti sa prijateljima, a vi ste naši prijatelji. Izražavam zahvalnost, roditeljima koji su povjerili svoju djecu nama u amanet, a posebno ovom prilikom želim se zahvaliti: Fatimi Sajević iz Sarajeva, džematu Odense iz Danske, Mufid-ef. Omerčiću iz Vrbanje, Ajdin-ef. Crnkiću iz Novoselije i Javorović Sabahudinu iz Makedonije i Fondaciji „Hifz Časnog Kur’ana“ iz Sarajeva koji su pružili finansijsku podršku u radu sekcije Kur’ana Časnog. Čestitam našem učeniku Šiljić Faruku na otvoranju puta hifza Kur’ana Časnog i što je prvi ukazao da se vrijedi truditi, i da se trud isplati. Našem muhaffizu i profesoru kiraeta hfz. Muamer-ef. Okanoviću na predanosti u radu i vođenju sekcije te pokazanim rezultatima u vrlo kratkom periodu. Svakako našim prijateljima mr. Muharem-ef. Omerdiću, istaknutom alimu i pregaocu u Organima Rijaseta Islamske zajednice te direktoru Fondacije Časnog Kur’ana dr. Džemalu Moslehu, koji su naši gosti i prijatelji, koji su danas ovdje sa nama, cijene naš rad, pružaju podršku i dijele radost našeg uspjeha.“

Poslije govora direktora Spahića, učenik Faruk Šiljić proučio je kur’anske sure En-Neba’, En-Naziat, Abese. Svi prisutni su tokom učenja kur’anskih sura uživali u njegovom melodičnom i milozvučnom glasu.

Nakon proučenih posljednjih ajeta sure Abese, prisutnima se obratio mr. Muharem-ef. Omerdić. U svom prigodnom vaz-i-nasihatu mr. Muharem-ef. je ukazao na značaj sekcije hifza, važnost oživljavanja tradicije memorisanja Kur’ana u gradu na Vrbasu, te je istakao želju da pored učenika Medrese bude i drugih koji će pokazati želju za učenjem Kur’ana i okititi se titulom hafiza Časnog Kur’ana.

Na kraju ove svečanosti, Faruk Šiljić je učio sure od Ed-Duha do Elif-Lam-Mim, a prigodnu dovu je proučio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.