Srijeda , 17 travnja 2024

Emotivno: Doktorica Fatima Klempić porodila malenu Merjem, a 1993. njenog oca u ratnoj Srebrenici

Ratna srebrenička doktorica Fatime Klempić-Dautbašić, koja danas živi i radi u Tuzli, a iza sebe je ostavila, kako je u jednom razgovoru za televiziju kazala, jedan život u Srebrenici. Danas, emotivan trenutak u bolnici u kojoj doktorica Klempić radi. 

Naime, danas je na zvaničnoj Facebook stranici Plave bolnice Centar u Tuzli objavljena emotivna fotografija na kojoj je doktorica iz ratne Srebrenice, Fatima Klempić pored jednog mladog oca koji u nosiljci drži svoju kćerkicu Merjem.

Međutim, koliko je poseban i emotivan trenutak govori činjenica da je tog mladog oca u ratnoj Srebrenici porodila doktorica Fatima Klempić-Dautbašić, a prije nekoliko dana i njegovu kćerku Merjem, piše portal Hanuma.ba.

Podsjećamo, Dr. Klempić-Dautbašić diplomirala je u februaru 1990. godine na Medicinskom fakultetu u Tuzli i kao ljekar je radila u Domu zdravlja u Bratuncu. Nekoliko mjeseci od početka agresije prešla je u bolnicu u Srebrenici, gdje je radilo šest ljekara. No, u ljeto 1992. godine dr. Nijaz Džanić je poginuo tokom avionskog granatiranja Srebrenice.

Preostalih pet ljekara, među kojima i dr. Fatima, nije bilo spremno za rad s ranjenicima koji su zadobili teške ratne povrede. Neki od doktora s hirurgijom se uopće nisu ni susretali, tako ni sama Fatima, koja je tek bila završila Medicinski fakultet, bez prakse i bez dana radnog staža. Međutim, radila je sve što se od nje tražilo: spašavala je ljude, bez ikakvog materijala za rad, a ističe da je većina njenih pacijenata preživjela do danas.

Nekoliko mjeseci prije pada Srebrenice, inače zaštićene zone Ujedinjenih naroda, situacija je postajala još teža nego proteklih ratnih godina. Konvoji i medicinski materijal prestali su dolaziti, a s druge strane, bilo je sve više ranjenika, granatiranja, paljbe… Onog dana kada je u Tuzli počinjen masakr nad 71 civilom prosječne starosti 23 godine, 25. maja 1995. godine, na Srebrenicu su bačene četiri granate, a geler jedne od njih prelomio je podlakticu doktorici Klempić-Dautbašić koja se, čim joj je skinut gips s ruke, vratila na radno mjesto.

Dr. Fatima je neumorno radila pune tri godine u bolnici u Srebrenici. Kući je otišla nekoliko puta jer je u stanu koji je dobila na korištenje u jednom trenutku živjelo 46 ljudi. Fatima je radila do zadnjeg dana prije nego je padom Srebrenice bolnica zatvorena, a ljekari raspušteni. Tada polazi na put spasa, put Tuzle, put pakla iz kojeg nije bila sigurna da će izaći živa.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.