Srijeda , 17 travnja 2024

Virusi napadaju disajne organe: Evo kako izbaciti sekret iz disajnih puteva kod djece

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Pitanje mame:

Petogodišnja kćerka od sedmog mjeseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest mjeseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 mjeseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se prorijedile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dvije nedjelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dijete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj umije da bude uporan. Kako stigne hladnije vrijeme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lijekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

Zašto dijete zimi ima više sekreta disajnim organima?

To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vrijeme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i djece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a nerijetko se dešava da se slično ispoljavaju kod djece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

Da li je ovo u stvari astma?

NIJE!

Astma je bolest gdje se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg djeteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

Kakva je razlika između astme i bronhitisa?

Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja rijetko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?

Teško – mala je šansa!

Očigledno je da Vaše dijete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!

Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

Da li inhalacije mogu da pomognu?

Mogu, tu nema sumnje!

Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije djece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

Čime da se dijete inhalira?

Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razrijedi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne djetetu.

Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?

Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dijete reagovati. Inhalacije se sprovode PRIJE (ili između) obroka, a NIKADA poslije jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretjera. (Mojpedijatar.co.rs)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.