Subota , 25 svibnja 2024

Dječaka od tek 2 sedmice pronašli ispred kuće, ne znaju ko je, nema ni ime: Čeka ga krevetić u dječijem domu

Jedino “ime” koje dječačić za sada ima je N 2021 0297955 N – šifra pod kojom je registrovan u KBC-u Zagreb. Ljekari su procijenili da je star oko dvije sedmice, piše 24sata.hr.

Osamdeset grama. Toliko dječačića ostavljenog u Zagrebu dijeli od izlaska iz bolnice i odlaska u smještaj u Dječji dom u Nazorovoj.
Prema dostupnim informacijama u KBC-u Zagreb, gdje je dječak zbrinut već više od deset dana na dojenačkom odjelu Klinike za pedijatriju, bit će vjerojatno smješten u Dom u Nazorovoj. No za to mora imati tri kilograma težine, a u ovom trenutku maleni je težak 2920 grama.

Dakle, nedostaje mu još 80 grama da može otići s dojenačkog odjela u svoj novi smještaj, a s obzirom na to da je zdrav i uredno jede, ljekari procjenjuju da će do težine od tri kilograma doći u sljedećih nekoliko dana. Uzorak DNK dječaku u bolnici nisu uzeli jer takvo nešto smiju učiniti samo na zahtjev policije.

Smjestit će ga na odjel za najmanje

Direktorica Dječjeg doma u Nazorovoj, Jasna Ćurković Kelava, rekla je da od nadležnog centra za socijalnu njegu još nije dobila službenu obavijest o smještaju dječaka, ali kako postoji velika vjerovatnoća da maleni dođe na brigu u Nazorovu. Jer većina takvih hitnih slučajeva završi upravo u Nazorovoj, iako su prekapacitirani. Samo u ovom trenutku na skrbi imaju petnaest tako malih beba, do šest mjeseci. 

– Ako dođe, dječak će biti smješten na odjel za najmanju djecu, gdje će mu biti pružena sva njega. O daljnjim radnjama i o tome šta će biti s dječakom odlučuje isključivo nadležni centar za socijalnu brigu – pojašnjava direktorica Nazorove.

Dječak za sada nema ime i identitet mu je nepoznat, no ako ne pronađu majku i ako policija ne utvrdi njegovo podrijetlo, centar za socijalnu brigu imenovat će staratelja, vjerovatno nekog od djelatnika centra, koji će onda imati zakonsko pravo dati djetetu ime. Za očekivati je da će možda i biti poziva u Nazorovu, odnosno zainteresovanih posvojitelja ili udomitelja, a Jasna Ćurković Kelava kaže da takve ljude dom uvijek upućuje na nadležni centar, koji je jedini ovlašten donositi sve odluke o djetetu.

Jedino “ime” koje dječačić za sada ima je N 2021 0297955 N – šifra pod kojom je registrovan u KBC-u Zagreb. Kad ga je Hitna pomoć dovezla u bolnicu, 11. marta u večernjim satima, ljekari su procijenili da je star oko dvije sedmice, što znači da sad ima malo manje od mjesec dana. Procjena se obavlja prema stanju pupka i starost od otprilike dvije sedmice određena je po tomu što mu je pupak otpao, a rana se već sasušila. Kod prijema u bolnicu bio je tek malo dehidriran, ali urednog stanja i posve zdrav.

Vidjelo se, rekli su nam tad u bolnici, da se neko prve dvije sedmice njegova života brinuo o njemu i hranio ga. Dječak je, podsjećamo, ostavljen u prizemlju kuće na području Zagreba dok je porodica koja tamo živi bila na rođendanskom slavlju kod rodbine. U kuću se te večeri prva vratila 17-godišnjakinja, koja je bebu našla u donjem dijelu kuće, u kolicima svoje mlađe sestre. Ispričala je da je dječak bio samo umotan u plahtu, pa ga je djevojka utoplila ružičastom dekicom svoje sestre.

Ubrzo su stigli policija i Hitna pomoć, koja je dječaka prevezla u KBC Zagreb. Policija intenzivno provodi istragu o tome kako se beba našla ostavljena u tuđoj kući, ali prema dosadašnjim saznanjima, ne znaju sa sigurnošću tko je djetetova majka i zašto je ostavljen. Koji su motivi majke, tek će se utvrditi daljnjom istragom, ako se otkrije ko je ona.

A generalno, ne ulazeći u konkretan slučaj, psihijatrica doc. dr. Nadica Buzina iz Klinike za psihijatriju Vrapče kaže da je najčešće riječ o kombinaciji više faktora, odnosno reaktivnih stanja kod emocionalno osjetljivijih osoba, ujedinjenih s teškom socijalnom situacijom te poremećenim porodičnim ili partnerskim odnosima.

U svakom slučaju, ako se otkrije ko je majka, stručnjaci će morati provesti njeno detaljno psihijatrijsko vještačenje. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.