Utorak , 9 travnja 2024

“Ezan kad čujem sa minareta, duša putuje, Tebi se predaje”: Poslušajte ‘Povratak’, novu kasidu hora Gazel (VIDEO)

Poznati bosanskohercegovački hor ilahija i kasida ‘Gazel’, premijerno je predstavio novu kasidu ‘Povratak’. 

Osnivačica hora Gazel, Izeta Avdić govorila je za naš portal o nastanku ove kaside koja na prvo slušanje ulazi u srce, piše Hanuma.ba.

“Ideja za snimanje numere i videa, rodila se prije par mjeseci, obzirom da nas je period korone usporio kao i sve ostalo u društvenim, kulturnim i svim drugim segmentima djelovanja ,tako da smo željeli da ovu kasidu snimimo što prije, sa simboličnim nazivom“Povratak“ – što smo i uradili prije nekoliko mjeseci uz Božiju pomoć u studiju Eldina Huseibegovića i zaista smo zbog toga izuzetno sretni.”

Kasida je premijerno prikazana na prvi dan Ramazana.

Izeta nam govori kako je mjesec Ramazan je najodabraniji mjesec u životu svakog vjernika, te da on predstavlja za sve nas mjesec kada doživljavamo duhovni preporod.

“U Ramazanu se odričemo i zaboravljamo na dunjalučke prohtjeve i naše misli, djela i sve što radimo, usmjereno je ka jednom cilju-zadovoljstvu Milostivog sa našim odricanjima. Iz tog razloga smo htjeli da i ova kasida bude prezentirana u Najodabranijem mjesecu, kada se svako djelo urađeno u Njegovo ime nagrađuje mnogo više, nego u drugim mjesecima.”

Svaka kasida nosi svoju glavnu poruku.

Izeta nam ističe kako je upravo poruka ‘Povratka’ nada u Allahovu Milost.

“Poruka je i radost pri sjećanju na njega, na sreću koju osjećamo kada „začujemo ezan sa minareta“, na dušu koja se smiruje uz govor Gospodara, te radost i nada da ćemo pri konačnom Povratku Njemu, biti od onih koje On naziva sretnima, te bez straha iščekujemo taj susret i radujemo se Njemu, bez tuge što napuštamo ovaj svijet, koji ćemo u konačnici i neminovno, jednoga dana i napustiti.”

Tekst i muziku pisala je Izeta Avdić, za aranžman je bio zadužen Eldin Huseinbegović, muzički rukovodilac je prof. Selma Nukić, uz asistenciju i prof. Alme Tuzi-Lepir, a solistice su: Hadžera Avdić i Dželila Tinjak.

Na snimanju spota radila je sljedeća ekipa:

Camera: Mirsad Bukvić

Camera assistent: Hanna Bukvić

Editing: Elman Omić

Lighting: Ernest Tahirović

Make up artist: Nerma Ibrulj

Scenario: Mirsad Bukvić

Djevojčica u spotu: Merjem Mulaosmanović

Tehnička podrška: Mahmud Avdić

Kasida je snimana na 3 lokacije i to: Hvar (Hrvataska), Mostar (Karađoz begova džamija) i Blagaj – tekija.

Prema Izetinim riječima radi se o lokacijama “čija ljepota zapanjuje i svjedoči Ljepoti Njegovog Stvaranja, od sunca, mora, prirode, objekata.”

Na kraju, hor Gazel čitaocima našeg portala uputio je i ramazansku poruku te je u cjelosti prenosimo;

“Poruka koju šaljemo čitaocima ovog predivnog i zaista korisnog portala jeste, da iskoristimo sve blagodati koje nosi Ramazan-Car medju svim mjesecima, Najodabraniji među odabranima, da nastojimo u njemu zadobiti Njegovu Milost, koja će nas održavati i da se njom vodimo i sjećamo na Milostivog i u ostalim danima i mjsecima, mimo Njega. Jer, znamo svi, kako duše tuguju kada se rastaju od Ramazana, kada nam on odlazi, zamislite, kakve su tek ljepote pripremljene za nepresušne blagodati na onom svijetu. Zar to nije dovoljan razlog da se trudimo svakodnevno, biti od onih koji će biti u okrilju Njegove Milosti, ako Bog da.

Ostajte nam u Njegovoj Milosti uvijek i vi i vaši vjerni pratioci, i neka nam je svima mubarek Ramazan.” (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.