Subota , 25 svibnja 2024

Kad se mlade ruke slože: Omladinci džemata u Tuzli sa efendijom napravili vlastiti, domaći čaj (FOTO)

U nedjelju, 20. decembra 2020. godine, upriličeno je omladinsko druženje u Šehidskoj džamiji u Petrovicama, kod Tuzle, i radionica pravljenja čajeva.

Radionicu je vodio imam ove džamije Eldin-ef. Mehmedović, koji kroz razne sadržaje i aktivnosti pokušava da okupi omladinu, piše Hanuma.ba.

“S obzirom na talente koje posjeduju pojedini omladinci, pokušao sam da ih sastavim na jednom mjestu i uobličim u neki rezultat. Tako imamo momka koji je dizajnirao kutiju i repromaterijal, djevojke koje su sušile čajeve kao i koje su obradile kutije i upakovale iste u filtere. Cilj ove radionice je da potaknemo našu omladinu da budu aktivni članovi društva, a u trenutnoj situaciji, da doprinesu očuvanju zdravlja u vremenu bolesti i virusa”, kazuje nam Mehmedović.

Napravljeno 20 kutija čaja…

U toku ove radionice napravljeno je 20 kutija čaja pakovanih sa po 16 filtera, a plan je nastaviti sa ovim sadržajem i na takav način finansirati aktivnosti omladinaca Šehidske džamije.

Kad je riječ o čajevima dogovorili smo se da to budu domaći čajevi koje smo ubrali i osušili. Pa tako u našim kutijama čaja možete pronaći nanu, žaru, lipu, kunicu, rujevinu i druge vrste čajeva. Ovih 20 kutija namjenjeno je za internu upotrebu u džematu.

Porazgovarali smo sa omladincima džemata, a oni su nam rekli kako je ovo  za njih veliki projekat i posebno iskustvo.

“Džemat osim što predstavlja zajednički ibadet, obavljenje islamskih dužnosti, za mene je to još više. Prvenstveno mislim na naš džemat koji je formiran tek prije četiri godine, a tako velik pomak se primjeti. Čast mi je biti dio njega, rijetkost je čuti da smo za tako prilično kratko vrijeme jaka zajednica, pod tim ne mislim na broj džematlija već snagu koju svako od nas ulaže da bi postigli nešto veliko”, govori nam Selma Ćosić, učesnica radionice.

“Kada nam je efendija Eldin kazao da ćemo pokrenuti nešto novo bila sam oduševljenja i mnogo sam mu zahvalna na tome. Jer da on nije pokrenuo ovu ideju ne bi znali da svako od nas može postići mnogi samo ako je uporan. Volim izazove, nova iskustva, čak šta više, nešto što sami napravite je posebno. Osjećate se ponosnim jer ste za još jedan stepen usavršili svoje znanje i vještine“, ponosno kazuje Selma.

“Radili smo kao tim, brzo i organizovano”

“Radili smo kao tim, brzo i organizovano, dizajnirali, pripremali kutije, razvrstavali čajeve, pakovali čajeve i tako su se kutije počele slagati jedna na drugu, a mi smo dobili još veću motivaciju i volju za rad jer je to bio proizvod naših ruku. Naravno bez našeg efendije Eldina ne bi uspjeli. Nakon što smo posložili kutije čaja osjećaj je bio izvanredan, imali smo naš proizvod. Dogovorili smo se da ovdje nećemo stati”, riječi su Armina Đulovića, učesnika radionice.

Nastavak aktivnosti

Efendija Mehmedović napominnje da je omladina talentovana, te da imaju ambicije da njihove kvalitete usmjerimo u konkretne stvari kojima će doprinijeti društvu, ali i ličnoj izgradnji i ostvarenju.

Saradnja sa Radijom BIR 

“Uskoro ćemo krenuti sa snimanjem poučnih kratkometražnih filmova kao i mjesečnih omladinskih emisija za Radio Islamske zajednice Bir, jer među omladincima imamo tehnički nadarene momke kao i sjajne glasove po kojima je ovaj dio grada poznat.

U Šehidskoj džamiji u Petrovicama održava se halka Kur’ana, koju pohađa oko 30 džematlija,  te jednom sedmično sufaru, koju je za 4 godine je preko 50 osoba završilo.

Dva puta sedmično  jednom sedmično kroz ženski sektor održavamo predavanje i druženje, svake godine organizujemo minimalno dva putovanja, a postoji i hor Šehidske džamije, koji je i studijski snimio ilahiju “Allah Allah – noć prolazi”. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.