Subota , 25 svibnja 2024

Kako je islam ušao u srce Ljudmile Babić: “Nakon prve sedžde u životu krenule su mi suze, to je bio znak…” (VIDEO)

Ljudmila je svoju ljubav pronašla u Sarajevu, gdje i danas živi. Ova magistrica nutricionizma u glavni grad Bosne i Hercegovine došla je prije 8 godina, prenosi Hanuma.ba. 

Za pravu ljubav spremni smo otići na kraj svijeta, a dokaz tome su Ljudmila i Nedim Babić,  koji su odlučili koračati putem ljubavi i prepustiti sudbini da ih vodi. Ljudmila je zbog ljubavi odselila iz svoje zemlje i sreću pronašla u BiH.

Vezano | Zbog ljubavi, iz Rusije došla u Sarajevo, a onda prihvatila islam: Predivna priča Nedima i Ljudmile Babić (FOTO)

U jednom trenutku, Ljudmilin život se mijenja nakon što bolje upoznaje vjeru islam.


Ljudmilin prelazak na islam, ističe, nije bio pod pritiskom njenog  supruga Nedima, ali jeste zbog njega što sam preko njega “upoznala ovu divnu vjeru, kroz komunikaciju s njim.”

“Imamo jednu svoju anegdotu, kada smo u prvoj ili drugoj godini zajedničkog života došli do nesporazuma, odnosno male svađe, da sam kroz čitanje nekih hadisa ili ajeta, pokušavala naći ključ kako da sa njim riješim taj neki nesporazum, pa sam mu slala neke izreke da pokažem, “e vidiš, ti sad nisi bio pravedan prema meni”. Tako sve više čitajući i istražujući islam, pronašla sam za sebe neke odgovore koje sam tražila i duže vrijeme, i u jednom trenutku osjećala sam da je islam prava istina”, ističe Mila.

Težak životni period – put ka vjeri

“Period 2015. godine bio je težak za mene, a vjerovatno i najteži za naš brak, te sam u islamu za sebe našla upravo neku potporu, neku podršku koja je mene upotpunjavala i nisam dijelila tada misli sa suprugom u to vrijeme, nego sam ostavljala sve za sebe i odlučila sam da odem u Rusiju na mjesec dana kod svoje majke, kako bi malo razmislila, da pogledam, da nije možda ta želja za islamom ustvari uticaj okoline, da ustvari vidim kako ću se osjećati u okolini gdje se ne priča baš puno o islamu. Taj mjesec dok sam bila kod majke osjećala sam tu želju i kada sam se vraćala avionom u Sarajevo, uhvatio me neki strah, da će avion pasti i da ćemo svi umrijeti. U tim trenucima suprugu sam samo poslala SMS poruku da mi napiše kako se izgovara šehadet, i tokom cijelog leta za Sarajevo ja sam samo te riječi izgovarala”, govori Ljudmila.

Odlazak u džamiju, prva sedžda…

“Taj dan kada sam sletila u Sarajevo, bio je mjesec Ramazan 2015. godine, bila je  27. noć i po našoj zajedničkoj tradiciji, već tri godine išli smo u džamiju, a tu noć ja obično sjedem sa strane da nikome ne smetam dok svi klanjaju, samo upijam tu lijepu atmosferu. Baš tu noć potrefilo se da ja sretnem svoju prijateljicu koja je zauzela mjesto negdje u sredini džamije, da bi ona meni rekla samo, “dođi, dođi sa mnom ovamo”, na šta sam joj rekla, “kako ću, ja ne klanjam, samo ću smetati”, njen odgovor bio je, “samo ponavljaj za mnom, nije ništa komplikovano i ne moraš ništa izgovarati”. U tom trenuku, kada sam prvi put spustila glavu na sedždu, krenule su mi suze i osjetila sam  da je to taj znak i da nemam više šta da čekam. Kada je bila pauza između teravije i  noćnog namaza, izašla sam u dvorište džamije kralja Fahda, srela supruga i rekla mu, “hoću da pređem na islam.” On je bio u potpunosti iznenađen jer nikada nismo pričali o tome, on meni nije pravio nikakav pritisak da ja moram promijeniti vjeru i nešto slično. Upitao me, “je li baš sad, pred svima ili nasamo?”, ja kažem, “ne znam, meni je svejedno, hoću, osjećam, ja moram to uraditi, nemam šta da čekam.” I zaista tu noć sam šehadet izgovorila, i osjetila svim srcem da je to prava odluka u mom životu.

Želja za hidžabom

Ujutro, narednog dana, govori Mila, kako je već suprug Nedim rano otišao na posao, a ona je ostala kod kuće, obavljajući kućne poslove, trebala je  otići i na pijacu, u jednom trenutku osjetila je potrebu za mahramom.

U tom trenutku, pomislila je, “ako sam već primila islam, i ako je Allah, oprostio meni sve grijehe i kao tek rođena beba, zašto bi tim svojim prvim izlaskom, opet taj neki grijeh na sebe stavila, i u tom trenutku suprugu napišem samo, “ja ću staviti mahramu”. Ističe Mila, kako je Nedim bio iznenađen te ju je i upitao da li je sigurna jer je to velika odluka. Također, Mila za sebe kaže da je osoba koja ‘vaga’ kada su odluke u pitanju, te da taj postupak uopšte nije ličio na nju. Međutim, kaže kako je osjetila je ako u tom trenutku sve stavi na pauzu, ako počne razmišljati, to sve će potrajati jako dugo, poznavajući sebe, tako da sam čvrsto odlučila i tačka, te se tog dana Ljudmila i zvanično pokrila.

Nedugo nakon svoje odluke o stavljanju hidžaba, Ljudmila se susretala sa brojnim reakcijama, ali im, ističe nije pridavala pažnju.

“Kada sam prešla na islam, prvi komentar moje komšinice, jedne starije gospođe, a koja je muslimanka, prvi naš susret je bio, “ah, pokrila si se, ne znam šta da kažem”, a moj odgovor bio je, “pa nisam Vas ni pitala.” To možda zvuči grubo, ali to je istina. Ako bih se ja obazirala na mišljenje ljudi oko mene, u svim koracima koje vršim u životu, ne bih nigdje krenula, ostala bih tu gdje stojim, jer moja odluka je moj život, ne zahtijeva procjenu. Mislim, vi možete imati svoje mišljenje, ja imam svoje mišljenje i postupam tako kako ja želim.”

Cjelokupnu Ljudmilinu priču pogledajte u gore priloženom video prilogu BIR TV-a. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.