Utorak , 28 svibnja 2024

Ljepota srcolikog oblika: Trnovačko planinsko jezero nikoga ne ostavlja ravnodušnim (FOTO)

U podnožju planine Maglić, na 1520 m/nv, nalazi se jedno od najljepših, kristalno čistih jezera do kojeg se može doći samo pješke i upravo zbog toga obećava pravi odmor za one koji vole prirodu.

Međutim, ono što najviše privlači posjetitelje Trnovačkom jezeru jeste činjenica da je jezero u obliku srca, okruženo stijenama, obgrljeno padinama Maglića, Bioča i Volujaka gdje uistinu izgleda kao da je priroda u dosluhu sa svim što je okružuje kako bi kreirala bajkovit pogled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aida Dzafic (@aidadzafic)

Naime, Trnovačko jezero se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore u neposrednoj blizini granice sa BiH, a sam dolazak do lokacije nije lagan, ali prizor koji sa prvim dolaskom ugledate osvojit će vas svojom unikatnošću koja će izbrisati svaki trag umora koji ste uložili u proteklih par sati na putu do njega. Pogled na površinu jezera koja oslikava okolne planine kreira divnu panoramu koja doziva da zastanete, sjednete ispred i jednostavno posmatrate prirodu. Konji koji uživaju na okolnim proplancima dočaravaju cijelu, opuštajuću atmosferu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Džino Dženad (@dzenad_dzino)

Također, okolina jezera nudi mogućnosti višednevnih planinarskih tura i uspona na razne vrhova, od kojih je uspon na Maglić, kao najviši vrh BiH sa svojih 2386 m/nv možda i najposjećeniji jer staza koja vodi sa jezera do njegovog vrha je jedan od najlakših smjerova penjanja.

U ljetnim mjesecima svakako ne propustite priliku okupati se u jezeru jer je prosječna temperatura tada, bez obzira što se nalazi na 1520 mnv, 20 i više °C.

Prilaz Trnovačkom jezeru sa početkom staze na teritoriji BiH moguć je iz više polazišta, ali ukoliko niste sigurni da možete sami pronaći put savjetujemo da se javite nekom od planinarskog društva za više detalja. Najkraći prilaz je iz pravca sjevera, tačnije sa Tjentišta (magistralnog puta Gacko – Foča ), zatim Sutjeska – Suha – Suva Jezerina – Trnovačko jezero, Prijevor – Maglić Bosanski – Maglić Crnogorski – Carev do – Trnovačko jezero, Dernječište – Maglić Crnogorski – Carev do – Trnovačko jezero, i Papin do – Krvavac – Ljubota – Bojanska vrata ( Volujak ) – Trnovačko jezero.

U nastavku uživajte u još nekoliko fotografija ove divne lokacije za koje smo sigurni da će vas povesti u neka bajkovita razmišljanja. (Bonjour.ba)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Pantovic (@dzoni_pantovic)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.