Petak , 14 lipnja 2024

Muftijstvo banjalučko: Minela Imšir postala prva hafiza Kur’ana Časnog u Bosanskoj Gradišci

Danas 26.02.2021 godine, muftija banjalučki mr. Nusret ef. Avdibegović je u MIZ Bosanska Gradiška, dodijelio hafisku diplomu za hafizu Minelu Imšir koja je položila hifz 26.06.2020 godine pred Komisijom za hifz, Rijaseta IZ BiH u Sarajevu.

Hafiza Minela je hifz završila u udruženju Bejan i kao krunu svoga hifza izašla pred uvaženu Komisiju IZ.

Muftija banjalučki mr. Nusret ef. Avdibegović je sa mimbere kazao:

“Svjedočimo i potvrđujemo dvije velike vrijednosti. Prva vrijednost je namaz koji ćemo zajedno obaviti, džuma namaz. A druga vrijednost je ona koja se rijetko događa, a MIZ Bosanska Gradiška i ovaj grad nema predstavu kad se ovaj slučaj desio u ovom gradu. Riječ je o promociji hifza ove mlade hafize Minele Imšir, koja je dijete ovog kraja koja je željela da dođe u svoj zavičaj i svoje mjesto da podijeli ovu radost sa svojim roditeljima, rodbinom i prijateljima, svojim džematlijama u svom gradu i odabrala je najodabraniji dan u sedmici. Ona se na današnji dan odužuje svome Gospodaru jer je naučila Njegove riječi, odužuje se svojim roditeljima i zavičaju u kojem je ponikla.
Za nas je veoma važno da manifestacija promocije mladih hafiza bude osvijetljena i radošću džemata i medžlisa, jer radost što se više dijeli i blagoslov je veći. Jedna porodica je zaogrnuta, a šta je sa nama?! Stoga ćemo svoju djecu podučavati namazu, Kur’anu i podučavati ih da prisustvuju tamo gdje je bereket i Kur’an.
U prošlosti nije zapamćen slučaj da je u ovom gradu dodijeljena diploma hafizima Kur’ana. Velika stvar je odabrati da se dodijeli diploma u svome džematu Dubrave, u džamiji efendije Zejnila koji je hafizu podučio prvim harfovima.”

Efendija džemata Dubrave, Zejnil ef. Latifović kaže u uvodu u manifestaciju kaže: “Hifz ne završavaju samo svršenici medresa, jedan od takvih primjera je i hafiza Minela. Student je fakulteta zdravstvenih studija, hifz započinje 2016-te godine u udruženju Bejan, pod mentorstvom muhafize Aldine Husrep-Tucaković i nakon tri godine završava hifz. Za osam mjeseci sprema hifz za Komisiju Rijaseta IZ u BiH i danas će muftija banjalučki mr. Nusret ef. Avdibegović da u ime reis-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazivića uruči diplomu hafiza Kur’ana. Ona postaje hafiz Kur’ana a Bosanska Gradiška dobiva hafizu. U zadnjem vijeku nismo imali niti jednog hafiza a pogotovo hafizu tako da Minelinim hifzom Bosanska Gradiška je dobila prvu hafizu.”

Molimo Uzvišenog Gospodara da uvijek na usluzi budemo našoj domovini Bosni i Hercegovini, našoj Islamskoj Zajednici muslimana u Bosni i Hercegovini i da doprinesemo onoliko kolike su naše mogućnosti te da kod Njega budemo upisani kao trudbenici. Amin!”, navodi se u objavi Udruženja za odgoj i edukaciju ‘Bejan’. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.