Petak , 24 svibnja 2024

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završava Ramazan, vjernici se raduju Bajramu

Za nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomit će se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top će ispaliti posljednji pucanj, te će kandilji zasjati našim mahalama. Posljednji dan posta, mjeseca ramazana, znači dolazak muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, piše Hanuma.ba.

Obilježavanje ovog praznika počinje već nakon posljednje mubarek noći Lejletu-l-kadr, kada se pripremaju tradicionalna bajramska jela, a nastavlja se na sam njegov dan kada se porodice, komšije i prijatelji okupe i proslavljaju posebnost ovog dana.

Zvukom topa i sa akšam namazom završava se mjesec posta, ramazan. Sutra je prvi dan Bajrama.

Izlaskom sunca klanja se bajramski namaz. Centralna Bajramska svečanost bit će održana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u Gazi-husrev begovoj džamiji i klanjat će se u 6 sati i 33 minute, nakon čega, bajramski dani radosti, okupljanja, topline, veselja, ali, u isto vrijeme, i sjećanja, mogu početi.

Bajramsku hutbu kazivati će reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati u 5:20 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur’ana, ilahija i kasida, s početkom u 5:40 sati.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9:30 sati do 12:00 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Drugog dana Bajrama, u subotu 22. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11:00 sati, a planirano je prisustvo i reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. (Hanuma.ba | Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.